Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy

Development and implementation of innovative kombucha production technology


Typ projektu: naukowo-badawczy

Słowa kluczowe: kombucha napoje funkcjonalne technologia produkcji kombuchy symbiotyczna kultura bakterii i drożdży fermentacja naparu herbaty

Słowa kluczowe (angielski): kombucha functional beverages technology of kombucha production symbiotic culture of bacteria and yeast fermentation of tea infusion

Członkowie konsorcjum: FL Grupa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology)

Okres realizacji projektu: 1.02.2021 - 30.11.2023

Instytucja finansująca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

Nazwa programu: Inteligentny Rozwój 2014-2020

Kierownik projektu: Edyta Kordialik-Bogacka

Wartość dofinansowania: 6 027 485,03 PLN

Wartość projektu: 8 405 183,38 PLN



Przedmiotem projektu jest stworzenie kombuchy o nowych cechach sensorycznych, zwiększonym działaniu prozdrowotnym i wydłużonej trwałości w stosunku do występujących na rynku napojów typu kombucha, co będzie wynikiem zastosowania nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów, wyselekcjonowanych ekstraktów roślinnych o dużej zawartości związków bioaktywnych oraz zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco infuzją liści herbaty na zimno. Otrzymanie produktu o powyższych cechach będzie możliwe dzięki opracowaniu i zmianie technologii produkcji kombuchy. Przyjęta koncepcja technologiczna pozwoli na zwiększenie produktywności i poprawę jakości kombuchy. Korzyści wynikające z zastosowanej w projekcie koncepcji dotyczą: zwiększonej produktywności, dystrybucji kombuchy bez zachowania łańcucha chłodniczego dzięki znalezieniu i zastosowaniu naturalnych substancji bioaktywnych/dodatków pochodzenia roślinnego, będących inhibitorami wzrostu drobnoustrojów patogennych i zakażających, powtarzalności cech finalnych produktów dzięki zastosowaniu startera-kultury symbiotycznych bakterii i drożdży i kontrolowanych, zmiennych w czasie warunków fermentacji. Celem projektu będzie opracowanie nowego produktu oraz powtarzalnego, zautomatyzowanego procesu produkcji kombuchy o szerokim przeznaczeniu dla dużych grup populacyjnych w wieku 25-55 lat zamieszkujących miasta, poszukujących nie tylko wyrobów o walorach sensorycznych, ale przede wszystkim prozdrowotnych tj.: osób aktywnych fizycznie, w tym sportowców, o znaczącym obciążeniu umysłowym, dla licznej grupy osób z problemami trawiennymi i osób starszych. Cel projektu zostanie osiągnięty dzięki realizacji 6 etapów badań przemysłowych, 3 etapów prac rozwojowych i 1 etapu prac przedwdrożeniowych. Wnioskodawcą jest konsorcjum utworzone przez firmę FL Grupa, działającą w branży napojów funkcjonalnych oraz naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Rezultaty projektu zostaną wdrożone w działalności Lidera konsorcjum.


The subject of the project is to create a kombucha with new sensory properties, increased health-promoting effects and extended shelf life compared to kombucha beverages available on the market, which will be the result of the use of newly acquired strains of microorganisms, selected plant extracts with a high content of bioactive compounds, and replacement of hot tea infusion cold tea leaves. Obtaining a product with the above characteristics will be possible thanks to the development and change of kombucha production technology. The adopted technological concept will increase productivity and improve kombucha quality. Benefits resulting from the concept used in the project relate to: increased productivity, distribution of kombucha without preserving the cold chain due to the finding and use of natural bioactive substances / additives of plant origin, which are inhibitors of the growth of pathogenic and infectious microorganisms, repeatability of the final product features thanks to the use of a starter - a culture of symbiotic bacteria and yeast and controlled, time-varying fermentation conditions. The goal of the project will be to develop a new product and a repetitive, automated kombucha production process for a wide range of large population groups aged 25-55 living in cities, looking not only for products with sensory values, but above all for health-oriented, i.e. physically active people, including athletes with significant mental burden for a large group of people with digestive problems and the elderly. The goal of the project will be achieved thanks to the implementation of 6 stages of industrial research, 3 stages of development works and 1 stage of pre-implementation works. The applicant is a consortium formed by FL Grupa, operating in the field of functional drinks and scientists from the Faculty of Biotechnology and Food Sciences of the Lodz University of Technology. Project results will be implemented in the activities of the consortium leader.

Powrót