Opracowanie technologii oczyszczania ozonem roślin przyprawowych.

Development of ozone treatment technology for spice plants.


Typ projektu: naukowo-badawczy

Słowa kluczowe: ozonowanie biomasa roślinna

Słowa kluczowe (angielski): ozonation plant biomass

Członkowie konsorcjum: EIG FINANCE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology) VEGA DRY

Okres realizacji projektu: 18.02.2021 - 30.11.2022

Instytucja finansująca: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Kierownik projektu: Joanna Berłowska

Wartość dofinansowania: 4 860 290,65 PLN

Wartość projektu: 530 213 526,00 PLN



Celami operacji są: przeprowadzenie badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych w zakresie doboru optymalnych metod oczyszczania roślin przyprawowych przy wykorzystaniu ozonu. Dzięki budowie instalacji prototypowych w skalach laboratoryjnej i przemysłowej przeprowadzone zostaną procesy, których zwieńczeniem będzie wdrożenie do praktyki gospodarczej Spółki Vega Dry rezultatów operacji. Założenia wskazują na możliwość uzyskania znacznie udoskonalonych produktów rolnych przetworzonych przy wykorzystaniu innowacyjnych technologii i metod organizacji procesu przetwórczego. Poprawione zostaną parametry mikrobiologiczne roślin oferowanych na rynek, przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokich właściwości (charakterystycznych dla roślin świeżych). Istotna zmiana prowadzenia zabiegów z roślinami przyprawowymi umożliwi również wprowadzenie znacząco zmienionych metod marketingowych.


The objectives of the operation are: to carry out scientific research and research and development in the selection of optimal methods of purifying spice plants with the use of ozone. Thanks to the construction of prototype installations on a laboratory and industrial scale, processes will be carried out, the culmination of which will be the implementation of the results of the operation into the business practice of Vega Dry. The assumptions indicate the possibility of obtaining significantly improved processed agricultural products with the use of innovative technologies and methods of organizing the processing process. The microbiological parameters of plants offered on the market will be improved, while maintaining their high properties (characteristic of fresh plants). A significant change in the conduct of treatments with spice plants will also allow the introduction of significantly changed marketing methods.

Powrót