BAKEUP - Scale-up and market validation of an upcycling solution for the bakery industry
BAKEUP - Skalowanie i ocena rynkowa rozwiązania upcyklingowego dla przemysłu piekarskiego
Project type: Research and development
Keywords: odpadowe pieczywo fermentacja grzyby strzępkowe mieszanka wypiekowa
Keywords (english): surplus bread fermentation moulds baking blend
Consortium members: Rebread Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology) Blendhub Rebread (Rzemieslnicy.com Sp. z o.o.)
Project implementation period: 30/10/2024 - 31/01/2026
Funding institution: KOMISJA EUROPEJSKA
Program name: EIT Food
Project manager: Anna Diowksz
Funding value: 2 017 666,00 PLN
Total project value: 3 563 040,20 PLN
Celem projektu jest zmniejszenie strat żywności dzięki przywróceniu odpadowego pieczywa do obrotu. Udoskonalone procesy przetwórcze oparte na fermentacji zwrotów pieczywa z wykorzystaniem grzybów strzępkowych pozwolą na dostarczenie dodatkowych produktów żywnościowych, zwiększając wartość ekonomiczną produktów odpadowych i ubocznych. Projekt przyczyni się do zwiększenia dostępności taniego środka spożywczego o wysokiej wartości odżywczej, otrzymywanego zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju, w odpowiedzi na zwiększające się ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz oczekiwania rynkowe i demograficzne. Ważnym celem projektu jest też zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego i znaczenia świadomych wyborów żywieniowych.
The aim of the project is to reduce food loss in terms of upcycling surplus bread. Improved manufacturing processes of mould fermentation of bread wastes is to supply more food products building economic value from food waste and side streams. The project contributes to increased availability of affordable, nutritious, sustainable food products targeting noncommunicable diseases risks in key markets and demographics. The other goal of the project is to inform and increase consumer demand for circular economy benefits from food choices.
Go back