BAKEUP - Skalowanie i ocena rynkowa rozwiązania upcyklingowego dla przemysłu piekarskiego
BAKEUP - Scale-up and market validation of an upcycling solution for the bakery industry
Typ projektu: naukowo-badawczy
Słowa kluczowe: odpadowe pieczywo fermentacja grzyby strzępkowe mieszanka wypiekowa
Słowa kluczowe (angielski): surplus bread fermentation moulds baking blend
Członkowie konsorcjum: Rebread Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology) Blendhub Rebread (Rzemieslnicy.com Sp. z o.o.)
Okres realizacji projektu: 30.10.2024 - 31.01.2026
Instytucja finansująca: KOMISJA EUROPEJSKA
Nazwa programu: EIT Food
Kierownik projektu: Anna Diowksz
Wartość dofinansowania: 2 017 666,00 PLN
Wartość projektu: 3 563 040,20 PLN
Celem projektu jest zmniejszenie strat żywności dzięki przywróceniu odpadowego pieczywa do obrotu. Udoskonalone procesy przetwórcze oparte na fermentacji zwrotów pieczywa z wykorzystaniem grzybów strzępkowych pozwolą na dostarczenie dodatkowych produktów żywnościowych, zwiększając wartość ekonomiczną produktów odpadowych i ubocznych. Projekt przyczyni się do zwiększenia dostępności taniego środka spożywczego o wysokiej wartości odżywczej, otrzymywanego zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju, w odpowiedzi na zwiększające się ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz oczekiwania rynkowe i demograficzne. Ważnym celem projektu jest też zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego i znaczenia świadomych wyborów żywieniowych.
The aim of the project is to reduce food loss in terms of upcycling surplus bread. Improved manufacturing processes of mould fermentation of bread wastes is to supply more food products building economic value from food waste and side streams. The project contributes to increased availability of affordable, nutritious, sustainable food products targeting noncommunicable diseases risks in key markets and demographics. The other goal of the project is to inform and increase consumer demand for circular economy benefits from food choices.
Powrót