Innowacyjna technologia i organizacja uprawy kukurydzy wsparta biologicznie

Innovative technology and organization of maize cultivation biologically supported


Typ projektu: naukowo-badawczy

Słowa kluczowe: kukurydza uprawa bezorkowa biopreparaty Bacillus

Słowa kluczowe (angielski): maize no-till farming biopreparations Bacillus

Członkowie konsorcjum: Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology) JHJ Sp. z o.o. EIG Finnanse Sp. z o.o. Instytut Ogrodnictwa - PIB Gospodarstwo Rolne Paweł Skóra

Okres realizacji projektu: 15.04.2023 - 31.12.2024

Instytucja finansująca: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Nazwa programu: Działanie 16. Współpraca

Kierownik projektu: Justyna Szulc

Wartość dofinansowania: 3 298 112,00 PLN

Wartość projektu: 3 298 112,00 PLN



Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii i organizacji produkcji kukurydzy, ukierunkowanej na zwiększenie plonów ziarna i biomasy, ochronę przed szkodnikami i fitopatogenami oraz zwiększenie opłacalności ekonomicznej produkcji. W projekcie powstanie biopreparat oparty na endosporach pożytecznych bakterii z rodzaju Bacillus, które znane są z szerokich uzdolnień enzymatycznych w tym do rozkładu resztek materii roślinnej, wspomagania wzrostu roślin, hamowania rozwoju fitopatogenów i szkodników kukurydzy. Bakterie te zostaną wyizolowane z rodzimych gleb po uprawie kukurydzy i wyselekcjonowane na podstawie profilu produkowanych enzymów i aktywności enzymatycznej. Ważnym elementem opracowanej technologii będzie także zastosowanie uprawy bezorkowej, w której resztki pożniwne po kukurydzy będą rozdrabniane za pomocą mulczera. Zabieg ten udostępni materię roślinną dla mikroorganizmów. Ponadto ma za zadanie ograniczyć możliwość zimowania szkodników kukurydzy w pozostających na polu łodygach, co zostanie zweryfikowane podczas monitoringu entomologicznego w trakcie całego cyklu produkcyjnego kukurydzy – od siewu do zbioru. W projekcie opracowane rozwiązanie będzie przebadane w warunkach laboratoryjnych oraz w cyklu uprawy kukurydzy na polu, z uwzględnieniem różnego rodzaju przeznaczenia kukurydzy (na ziarno i na kiszonkę), różnej klasy gleb zróżnicowanych pod względem parametrów fizykochemicznych (pH, wyjściowa zawartość składników nawozowych), różnego systemu nawożenia (mocznik podawany 1 lub 2 dawkowo, nawóz fosforowo-amonowy lub nawóz potasowo – magnezowy, bez nawozów sztucznych) różnego systemu aplikacji biopreparatu (podczas siewu i/lub podczas nawożenia) i bioróżnorodności entomologicznej. Analiza statystyczna uzyskanych rezultatów pozwoli wytypować i opracować instrukcję innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy wspartej biologicznie. Technologia ta powinna rolnikowi zapewnić opłacalność ekonomiczną produkcji kukurydzy poprzez zmniejszenie kosztów produkcji związanych z ograniczeniem liczby zabiegów agrotechnicznych i zapotrzebowaniem na nawozy sztuczne oraz korzystnie wpływać na zdrowotność roślin i skład entomofauny na plantacjach kukurydzy, stwarzając sprzyjające warunki egzystencji wrogom naturalnym szkodników kukurydzy.


The aim of the project is to develop and implement an innovative technology and organization of maize production, aimed at increasing grain and biomass yields, protection against pests and phytopathogens, and increasing the economic profitability of production. The project will develop a biopreparation based on endospores of beneficial bacteria of the genus Bacillus, which are known for their broad enzymatic abilities, including the decomposition of plant matter residues, supporting plant growth, and inhibiting the development of phytopathogens and maize pests. These bacteria will be isolated from the native soil after maize cultivation and selected on the basis of the enzyme profile and enzymatic activity. An important element of the developed technology will also be the use of no-till cultivation, in which harvest residues from maize will be ground with a mulcher. This treatment will make plant matter available to microorganisms. In addition, it is designed to reduce the possibility of overwintering maize pests in the stalks remaining in the field, which will be verified during entomological monitoring throughout the maize production cycle - from sowing to harvest. In the project, the developed solution will be tested in laboratory conditions and in the maize cultivation cycle in the field, taking into account different types of maize use (grain and silage), different classes of soils, different in terms of physicochemical parameters (pH, initial content of fertilizers), different system fertilization (urea administered in 1 or 2 doses, phosphorus-ammonium fertilizer or potassium-magnesium fertilizer, without artificial fertilizers), different system of biopreparation application (during sowing and / or fertilization) and entomological biodiversity. Statistical analysis of the obtained results will enable the selection and development of an instruction for an innovative technology of biologically supported maize cultivation. This technology should ensure the economic viability of maize production for the farmer by reducing the production costs associated with reducing the number of agrotechnical treatments and the need for fertilizers, and should positively affect plant health and entomofauna composition in maize plantations, creating favorable conditions for the existence of natural enemies of maize pests.

Powrót