Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży
Development and implementation of an innovative technology for the production new generation fruit and vegatable products enriched with dietary fibre preparation from potato starch with prebiotic properties for chlidren and youth
Typ projektu: naukowo-badawczy
Słowa kluczowe: rozpuszczalny błonnik prebiotyk skrobia ziemniaczana oporna dekstryna przetwory warzywno-owocowe
Słowa kluczowe (angielski): soluble fiber prebiotic potato starch vegetable and friut preserves resistant dextrin
Członkowie konsorcjum: Uniwersytet im. Jana Długosza w Częstochowie Politechnika Łódzka (Lodz University of Technology) Tymbark MWS Sp. z o.o. Sp. K. Instytut " Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
Okres realizacji projektu: 1.09.2021 - 30.11.2022
Instytucja finansująca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Nazwa programu: Program Operacyjny Inteligentny Rozwój (POIR)
Kierownik projektu: Katarzyna Śliżewska
Wartość dofinansowania: 6 132 389,34 PLN
Wartość projektu: 7 996 126,34 PLN
Głównym celem projektu jest przeprowadzenie prac rozwojowych, których efektem będzie opracowanie i wdrożenie technologii produkcji niedosładzanych przetworów warzywno-owocowych wzbogacanych preparatem błonnikowym o właściwościach prebiotycznych ze skrobi ziemniaczanej oraz o akceptowalnych przez dzieci i młodzież cechach organoleptycznych i odpowiedniej stabilności przechowalniczej. Ponadto planowane jest przeprowadzenie badania pilotażowego oceniającego wpływ wzbogacania przetworów warzywno-owocowych skrobiowym preparatem błonnikowym o właściwościach prebiotycznych na dzieci z nadwagą i otyłością oraz jej powikłaniami metabolicznymi. Punktami oceny będą parametry antropometryczne, metaboliczne, immunologiczne oraz zmiany mikrobioty i metagenomu jelitowego. Projekt przewiduje wykorzystanie preparatu prebiotycznego opracowanego przez zespół naukowców z Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie pod kierunkiem dr hab. prof. AJD Janusza Kapuśniaka oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem prof. dr hab. Zdzisławy Libudzisz. Pod względem budowy i właściwości jest to oporna na trawienie enzymatyczne dekstryna otrzymywana poprzez, prowadzoną w ściśle kontrolowanych warunkach, dekstrynizację skrobi ziemniaczanej zakwaszonej kwasami chlorowodorowym i cytrynowym. Dzięki przeprowadzonym w ramach projektu pracom rozwojowym osiągnięty zostanie przetestowany w środowisku operacyjnym i udoskonalony finalny prototyp opracowywanego rozwiązania, które będzie w pełni gotowe do komercjalizacji
The main goal of the project is to conduct development works, which will result in the development and implementation of the technology of production of unsweetened vegetable and fruit products enriched with a fiber preparation from potato starch with prebiotic properties and acceptable organoleptic and appropriate storage stability by children and adolescents. In addition, a pilot study evaluating the effect of enrichment of vegetable and fruit products with fiber preparation from potato starch with prebiotic properties on overweight and obese children and metabolic complications is planned. Evaluation points will be anthropometric, metabolic, immunological and microbiotics and intestinal metagenogic parameters. The project envisages the use of a prebiotic preparation developed by a team of scientists from the Jan Długosz University in Częstochowa under the direction of dr hab. prof. AJD Janusz Kapuśniak and Institute of Fermentation Technology and Microbiology of Łodz University of Technology under the direction of prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz. In terms of construction and properties, this is a resistant dextrin obtained by controlled dextrinization of potato starch acidified with hydrochloric and citric acids under strictly controlled conditions. Due to the development works carried out within the project, the fully tested in operational environment and improved final prototype ready for commercialization will be developed.
Powrót