Joanna Milala

Joanna Milala

dr inż.

Profile fetched from BiNoŻ
See original profile
Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I54, Institute of Food Technology and Analysis – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID https://orcid.org/0000-0002-4732-1907

OBSZARY BADAWCZE

  1. Charakterystyka składu i ocena prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa przemysłu owocowo-warzywnego.
  2. Otrzymywanie i charakterystyka ekstraktów bogatych w związki polifenolowe z owoców i ubocznych produktów przetwórstwa oraz ocena ich oddziaływania na organizm szczura.
  3.           Analiza składu jakościowego i ilościowego metabolitów powstających w układzie pokarmowym szczura ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów elagotanin otrzymanych z owoców jagodowych.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  1.  6 Projekt Ramowy UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through
    a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279).
    Okres realizacji styczeń 2006 - czerwiec 2010. Funkcja: Wykonawca.
  2.     Projekt badawczy MNi SzW Nr N312 439637: Badania przydatności polifenoli i błonnika z owoców kolorowych w stymulacji ekosystemu przewodu pokarmowego oraz ograniczenia skutków zaburzeń metabolicznych z wykorzystaniem szczurów z indukowaną insulinoopornością i wczesną fazą cukrzycy –wykonawca
  3.   Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39 ”Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego” N N312 360 139. Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 30.09.2010-29.09.2013. Funkcja: Wykonawca.
  4. Projekt ‘Badania biologicznych właściwości wybranych frakcji polifenoli truskawki i możliwości wykorzystania tych związków w profilaktyce zaburzeń metabolicznych początkujących choroby chroniczne’ Grant DEC-2012/05/B/NZ9/03402. Źródło finansowania: NCN, Okres realizacji: 07.03.2013-2016. Funkcja: Wykonawca
  5. Współpraca w ramach realizacji projektu pt. „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Od 25 lipca 2016 do 31.05.2017 r. Kierownik prac badawczych nad otrzymaniem ekstraktów oraz określeniem ich składu chemicznego materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy. Partner INTERMAG Sp. z o.o. Al. 1000-lecia 15G, 32-300 Olkusz.
  6. Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, nr POIG.02.01.00-10-171/09: 2013-2015. Funkcja: Wykonawca

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia”
  • Opiekun roku na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka ( II stopień)
  • Członek Zespołu ds. opiniowania wniosków o pomoc materialną dla studentów i doktorantów PŁ

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
  • Członek Polskiego Komitetu ICUMSA

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other