Joanna Milala
dr inż.
Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I54, Institute of Food Technology and Analysis – Faculty of Biotechnology and Food Sciences
About me
ORCID ID https://orcid.org/0000-0002-4732-1907
OBSZARY BADAWCZE
- Charakterystyka składu i ocena prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa przemysłu owocowo-warzywnego.
- Otrzymywanie i charakterystyka ekstraktów bogatych w związki polifenolowe z owoców i ubocznych produktów przetwórstwa oraz ocena ich oddziaływania na organizm szczura.
- Analiza składu jakościowego i ilościowego metabolitów powstających w układzie pokarmowym szczura ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów elagotanin otrzymanych z owoców jagodowych.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- 6 Projekt Ramowy UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through
a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279).
Okres realizacji styczeń 2006 - czerwiec 2010. Funkcja: Wykonawca. - Projekt badawczy MNi SzW Nr N312 439637: Badania przydatności polifenoli i błonnika z owoców kolorowych w stymulacji ekosystemu przewodu pokarmowego oraz ograniczenia skutków zaburzeń metabolicznych z wykorzystaniem szczurów z indukowaną insulinoopornością i wczesną fazą cukrzycy –wykonawca
- Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39 ”Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego” N N312 360 139. Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 30.09.2010-29.09.2013. Funkcja: Wykonawca.
- Projekt ‘Badania biologicznych właściwości wybranych frakcji polifenoli truskawki i możliwości wykorzystania tych związków w profilaktyce zaburzeń metabolicznych początkujących choroby chroniczne’ Grant DEC-2012/05/B/NZ9/03402. Źródło finansowania: NCN, Okres realizacji: 07.03.2013-2016. Funkcja: Wykonawca
- Współpraca w ramach realizacji projektu pt. „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Od 25 lipca 2016 do 31.05.2017 r. Kierownik prac badawczych nad otrzymaniem ekstraktów oraz określeniem ich składu chemicznego materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy. Partner INTERMAG Sp. z o.o. Al. 1000-lecia 15G, 32-300 Olkusz.
- Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, nr POIG.02.01.00-10-171/09: 2013-2015. Funkcja: Wykonawca
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia”
- Opiekun roku na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka ( II stopień)
- Członek Zespołu ds. opiniowania wniosków o pomoc materialną dla studentów i doktorantów PŁ
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
- Członek Polskiego Komitetu ICUMSA