Anna Podsędek
dr hab. inż.
O mnie
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6654-4818
Obszary badawcze
- Analiza składu ilościowego i jakościowego związków biologicznie aktywnych: związków polifenolowych, witaminy C, błonnika metodami spektrofotometrycznymi i chromatograficznymi.
- Ocena surowców roślinnych pod kątem potencjału antyoksydacyjnego metodami in vitro.
- Poszukiwanie źródeł fitozwiązków o aktywności przeciwcukrzycowej i przeciwotyłościowej.
- Określenie stopnia uwalniania związków bioaktywnych w procesie symulowanego trawienia w modelu INFOGEST w warunkach in vitro.
Udział w realizacji projektów badawczych
- Podsędek A. (kierownik), Projekt 2016/23/B/NZ9/03629, Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę – badania in vitro, 2017-2021.
- Podsędek A. (kierownik), Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014.
- Watała C. (kierownik), Podsędek A. (wykonawca), UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), wykonawca, 2009-2012.
- Projekt badawczy własny Nr NN312 357 434 „Ocena właściwości chemoprewencyjnych związków polifenolowych wyizolowanych z roślin jadalnych i leczniczych”; 2008-2011r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.
- Projekt badawczy własny Nr N312 028 32/1893 „Aktywność przeciwnowotworowa flawanoli z owoców pigwowca i dzikiej róży oraz nasion wiesiołka”; 2007-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.
-
Projekt badawczy własny, Nr 40505531/3865 „Właściwości konserwujące i leczniczo-kosmetyczne wybranych olejków eterycznych w kosmetykach”; 2006-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.
-
Projekt badawczy własny, Nr 2 PO6T O60 29 „Ekstrakty ziarna kawowego jako inhibitory procesów oksydacyjnych w żywności”; 2005-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; główny wykonawca.
-
Projekt badawczy zamawiany Nr PBZ-KBN- 94/PO6/2003/03 „Zmiany aktywności biologicznej składników prozdrowotnych warzyw kapustnych w czasie przetwarzania i składowania”; 2004-2007 r., Komitet Badań Naukowych; kierownik projektu.
- Projekt realizowany w ramach projektu zamawianego „Weryfikacja zasad technologii wytwarzania i wykorzystania żywności bogatej w naturalne antyoksydanty pod
względem jej działania prozdrowotnego” koordynowanego przez prof. dr hab. W. Grajka. - 5 P06G03510 „Taniny skondensowane - występowanie, przemiany i interakcje, wpływ na jakość produktów owocowych”; 1996 – 1998 r., Komitet Badań Naukowych; wykonawca.
- 5 S 30703304 „Stabilność i stabilizacja barwników antocyjanowych dla przemysłu spożywczego”; 1993-1994 r., Komitet Badań Naukowych; wykonawca.
Patenty i zgłoszenia patentowe
- Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
- Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
- Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., PatentPL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
- Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
Funkcje organizacyjne pełnione w PŁ
- Członek Rady Kierunku Studiów Biotechnologia, Biogospodarka zrównoważona, Ekotechnologie i bioprocesy, Industrial Biotechnology (2019 r. - obecnie).
- Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie nauk rolniczych (2021 – 2024 r.).
- Przedstawiciel Kolegium Elektorów Wydziałowych wybrany w 2024 r. do wyboru Rektora Politechniki Łódzkiej na kadencję 2024-2028 spośród pracowników samodzielnych.
- Członek Komisji Jakości Kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (od 2016 – 2019 r.).
- Opiekun specjalizacji Technologia produktów owocowych i warzywnych na studiach I stopnia (2001-2011 r.).Opiekun specjalialności Biotechnologia żywności na studiach II stopnia kierunku Biotechnologia (2012 – 2014 r.).
- Członek Komitetu Organizacyjnego IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw nt. „Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw” (Łódź, 20-21.05.2011).
- Członek Wydziałowej Komisji Wyborczej w wyborach do władz Wydziału i Politechniki Łódzkiej (2005 r.).