Anna Podsędek

Anna Podsędek

dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I51, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6654-4818

Obszary badawcze

  1. Analiza składu ilościowego i jakościowego związków biologicznie aktywnych: związków polifenolowych, witaminy C, błonnika metodami spektrofotometrycznymi i chromatograficznymi.
  2.  Ocena surowców roślinnych pod kątem potencjału antyoksydacyjnego metodami in vitro.
  3. Poszukiwanie źródeł fitozwiązków o aktywności przeciwcukrzycowej i przeciwotyłościowej.
  4. Określenie stopnia uwalniania związków bioaktywnych w procesie symulowanego trawienia w modelu INFOGEST w warunkach in vitro.

Udział w realizacji projektów badawczych

  • Podsędek A. (kierownik), Projekt 2016/23/B/NZ9/03629, Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę – badania in vitro, 2017-2021.
  • Podsędek A. (kierownik), Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014.
  • Watała C. (kierownik), Podsędek A. (wykonawca), UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), wykonawca, 2009-2012.
  • Projekt badawczy własny Nr NN312 357 434 „Ocena właściwości chemoprewencyjnych związków polifenolowych wyizolowanych z roślin jadalnych i leczniczych”; 2008-2011r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.
  • Projekt badawczy własny Nr N312 028 32/1893 „Aktywność przeciwnowotworowa flawanoli z owoców pigwowca i dzikiej róży oraz nasion wiesiołka”; 2007-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.
  • Projekt badawczy własny, Nr 40505531/3865  „Właściwości konserwujące i leczniczo-kosmetyczne wybranych olejków eterycznych w kosmetykach”; 2006-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; wykonawca.

  • Projekt badawczy własny, Nr 2 PO6T O60 29 „Ekstrakty ziarna kawowego jako inhibitory procesów oksydacyjnych w żywności”; 2005-2008 r., Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; główny wykonawca.

  • Projekt badawczy zamawiany Nr PBZ-KBN- 94/PO6/2003/03 „Zmiany aktywności biologicznej składników prozdrowotnych warzyw kapustnych w czasie przetwarzania i składowania”; 2004-2007 r., Komitet Badań Naukowych;  kierownik projektu.

  • Projekt realizowany w ramach projektu zamawianego „Weryfikacja zasad technologii wytwarzania i wykorzystania żywności bogatej w naturalne antyoksydanty pod
    względem jej działania prozdrowotnego” koordynowanego przez prof. dr hab. W. Grajka.
  • 5 P06G03510    „Taniny skondensowane - występowanie, przemiany i interakcje, wpływ na jakość produktów owocowych”;   1996 – 1998 r., Komitet Badań Naukowych; wykonawca.
  • 5 S 30703304   „Stabilność i stabilizacja barwników antocyjanowych dla przemysłu spożywczego”; 1993-1994 r., Komitet Badań Naukowych; wykonawca. 

Patenty i zgłoszenia patentowe

  • Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
  •  Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., PatentPL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.

 Funkcje organizacyjne pełnione w PŁ

  • Członek Rady Kierunku Studiów Biotechnologia, Biogospodarka zrównoważona, Ekotechnologie i bioprocesy, Industrial Biotechnology  (2019 r. - obecnie).
  • Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie nauk rolniczych (2021 – 2024 r.).
  • Przedstawiciel Kolegium Elektorów Wydziałowych wybrany w 2024 r. do wyboru Rektora Politechniki Łódzkiej na kadencję 2024-2028 spośród pracowników samodzielnych.
  • Członek Komisji Jakości Kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (od 2016 – 2019 r.).
  • Opiekun specjalizacji Technologia produktów owocowych i warzywnych na studiach I stopnia (2001-2011 r.).Opiekun specjalialności Biotechnologia żywności na studiach II stopnia kierunku Biotechnologia (2012 – 2014 r.).  
  • Członek Komitetu Organizacyjnego IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw nt. „Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw” (Łódź, 20-21.05.2011).
  • Członek Wydziałowej Komisji Wyborczej w wyborach do władz Wydziału i Politechniki Łódzkiej (2005 r.).

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne