Dominika Kajszczak
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I51, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: 0000-0002-3122-0685
OBSZARY BADAWCZE
- Bioaktywne składniki żywności pochodzenia roślinnego, głównie związki fenolowe.
- Aktywność przeciwutleniająca fitozwiązków.
- Potencjał przeciwcukrzycowy oraz przeciwotyłościowy fitozwiązków.
- Wpływ składników żywności na aktywność enzymów trawiennych.
- Oznaczanie profilu fenolowego surowców roślinnych metodami chromatograficznymi.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
Kajszczak D. (kierownik), Projekt W5/FU2N/04/2024, Związki fenolowe jako inhibitory esterazy cholesterolowej, 2024-obecnie.
Podsędek A. (kierownik), Kajszczak D. (wykonawca), Projekt 2016/23/B/NZ9/03629, Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę – badania in vitro, 2017-2021.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
Opiekun studentów kierunku Biotechnologia rocznik 2024/2025
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ