Katarzyna Dybka-Stępień
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-3095-0811
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
śluzy roślinne i ich potencjał biotechnologiczny, roślinne substytuty produktów mlecznych (bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz dobór szczepów do wytwarzania produktów fermentowanych), innowacyjne materiały o aktywności przeciwdrobnoustrojowej, bakteryjne białka kolagenopodobne, techniki elektroforetyczne w analizie profili białek mikroorganizmów, identyfikacja i charakterystyka mikroorganizmów środowisk naturalnych i produkcyjnych, dobór warunków procesów biosyntez przemysłowych, ulepszanie szczepów drobnoustrojów.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW I PRAC BADAWCZYCH:
- Działanie naukowe pt.” Prebiotyczny potenjcał śluzu z Plantago ovata Forsk. (babki jajowatej)” realizowane w ramach konkursu Miniatura 7 Narodowego Centrum Nauki (2023/07/X/NZ9/01375; 2023-2024) – główny wykonawca
- Projekt pt. „Wzmocnienie potencjału polskich jabłek, poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych” (PROW 00087.DDD.6509.00234.2022.12; 2023-2024) - wykonawca
- Sourdomics COST initiative SOURDOMICS – Sourdough biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bioprocesses – is a COST Action (CA18101; 2019-2023) - wykonawca
- Projekt pt. „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy” POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023) - wykonawca
- Projekt pt. Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta (2020 – 2021) RPLD.01.02.02-10-0072/19-00 - wykonawca
- Badania i analizy w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych (2019-2020) praca badawcza realizowana w ramach projektu RPLD.01.02.02-10-0018/19 – wykonawca
- Wykonanie badań i analiz w procesie opracowania pierogów dietetycznych, o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego (2020) praca badawcza realizowana w ramach projektu RPLD.01.02.02-10-0096/19 – wykonawca
- Badania i analizy w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych (2020-2021) praca badawcza realizowana w ramach projektu POIR.01.01.01-00-0078/20 – wykonawca
- Projekt pt. „Microbial biodiversity and biotechnological potential of saline soils with various pedoclimatic characteristics”/ „Bioróżnorodność mikrobiologiczna i potencjał biotechnologiczny gleb zasolonych o różnych cechach pedoklimatycznych” (NAWA PPN/BIL/2018/2/00038/U/00001) program Canaletto w ramach wymiany bilateralnej naukowców pomiędzy Republiką Włoską i Polską (2019-2021) - wykonawca
- Projekt V4 pt. „A modern approach to biodeterioration assessment and the disinfection of historical book collections” co-funded by the International Visegrad Fund (Small Grant No. 11530002) – wykonawca
- Projekt pt. „Zastosowanie biomasy do wytwarzania polimerowych materiałów przyjaznych środowisku" POIG 01.01.02-10-123/09 (2010-2014) – wykonawca
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ:
- Członek Instytutowej Komisji ds. Uznawania Efektów Kształcenia oraz ds. Oceny Jakości Kształcenia w Instytucie Papiernictwa i Poligrafii (2017-2018)
- Członek Wydziałowej Komisji ds. Jakości Kształcenia na Wydziale Zarządzania i Inżynierii Produkcji (2018)
- Członek Wydziałowej Komisji ds. promocji i kontaktu ze szkołami (2021-obecnie)
- Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie Nauk Rolniczych (2024-2028)