Elżbieta Klewicka
prof. dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: 0000-0002-3958-0407
Obszary badawcze:
- probiotyki,
- prebiotyki,
- synbiotyki,
- mikrobiota jelitowa,
- roślinne związki biologicznie aktywne,
- żywność fermentowana,
- żywność funkcjonalna,
- projektowanie żywności,
- mikrobiologia żywności.
Funkcje pełnione w PŁ:
- Członek Senatu Politechniki Łódzkiej na kadencję 2016-2020
- Członek Senackiej Komisji Rozwoju Kadry i Odznaczeń 2016-2020
- Członek Senackiej Komisji ds. Organizacji i Statutu 2016-2020
- Przewodnicząca Wydziałowej Komisji Stypendialnej dla Doktorantów – 2016-2019
- Wiceprzewodnicząca Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia 2019-2020
- Członek Rady do spraw stopni naukowych w dyscyplinach nauki chemiczne, inżynieria chemiczna, technologia żywności i żywienia 2019-2020
- Elektor – wybory JM Rektora PŁ na kadencję (2020-2024).
- Członek Senatu Politechniki Łódzkiej na kadencję 2020-2024
- Członek Senackiej Komisji Rozwoju Kadry i Odznaczeń (2020-2024)
- Członek Senackiej Komisji ds. Organizacji i Statutu (2020-2024)
- Członek Rady do spraw stopni naukowych w dyscyplinach nauki chemiczne, inżynieria chemiczna, technologia żywności i żywienia (2020-2024)
- Przewodnicząca Komisji Stypendialnej w Interdyscyplinarnej Szkole Doktorskiej dla dyscypliny Technologia żywności i żywienia 2020-2023
- Przewodnicząca Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów i ISD PŁ dla dyscypliny Technologia żywności i żywienia (2021)
Funkcje pełnione poza PŁ:
- od 2007 roku członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ)
- Członek Zarządu PTTŻo. Łódź (2021-2025)
- Z-ca Przewodniczącej Sekcji Probiotyki i Prebiotyki PTTŻ
- Editorial Board Member of Processes od 2021 do obecnie
- Przewodnicząca Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów i SD UWM w Olsztynie w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia (2021)