Robert Klewicki
prof. dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
Obszary badawcze:
- Przetwórstwo owoców i warzyw
- Odwadnianie osmotyczne
- Prebiotyki
- Produkty transglikozylacji
Udział w projektach badawczych:
- „Produkty przemian oligosacharydów przez bakterie z rodzaju Bifidobacterium”. Kierownik: mgr inż. Katarzyna Śliżewska (obecnie prof. dr hab. inż.). Grant nr 5P06G04018 (2000-2001). Wykonawca
- „Zastosowanie b-galaktozydazy do syntezy wybranych b-galaktozylopolioli i ocena aktywności biologicznej otrzymanych związków”; w ramach projektu koordynowanego przez prof. dr. hab. Edwarda Kołakowskiego PBZ/KBN/021/P06/99 „Zastosowanie enzymatycznej modyfikacji surowców i składników żywności w celu opracowania produktów nowej generacji i polepszenia funkcjonalnych właściwości żywności konwencjonalnej” (2001-2003). Kierownik zadania badawczego
- „Wytwarzanie b-fruktooligosacharydów przez enzymatyczną modyfikację sacharozy i inuliny wraz z oceną prebiotycznych właściwości nowych składników funkcjonalnych”; w ramach projektu koordynowanego przez prof. dr. hab. inż. Edwarda Kołakowskiego PBZ/KBN/021/P06/99 „Zastosowanie enzymatycznej modyfikacji surowców i składników żywności w celu opracowania produktów nowej generacji i polepszenia funkcjonalnych właściwości żywności konwencjonalnej” (2001-2003). Wykonawca
- Projekt finansowany z funduszy Unii Europejskiej “Increasing Fruit consumption through a trans disciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods” (ISAFRUIT) koordynaowany przez dr. Ole Callesen. Zadanie badawcze: „Evaluation of quality of investigated products in relation to raw material, processing and shelf-life conditions” (2006 – 2010). Kierownik zadania badawczego
- Projekt finansowany z funduszy Unii Europejskiej „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” nr POIG.02.01.00-10-171/09 koordynowany przez dr inż. Dorotę Żyżelewicz (obecnie prof. dr hab. inż.). Zadanie badawcze „Wykorzystanie produktów odpadowych przetwarzania cebuli jako źródła biokomponentów do zastosowania w suplementach diety lub żywności prozdrowotnej” (2012-2015). Kierownik: dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk (obecnie: dr hab. inż). Wysokość finansowania: 5 394 354,00 PLN. p.o. kierownika zadania inwestycyjnego
- Projekt badawczy NCN „Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli”. Kierownik: dr hab. inż. Elżbieta Klewicka (obecnie prof. dr hab. inż.). Grant nr 2013/09/B/NZ9/01806 (2014-2017). Wysokość finansowania: 307 000,00 PLN. Główny wykonawca
- Współpraca z firmą INTRMAG w ramach realizacji projektu „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „Projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Umowa na wykonanie prac badawczych dotyczących otrzymania ekstraktów oraz określenia ich składu chemicznego z materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy (2016-2017). Kierownik pracy: dr inż. Monika Kosmala (obecnie dr hab. inż.). Wysokość finansowania: 97 560, 98 PLN. Wykonawca
- Projekt badawczy NCN "Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu
składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo" (2023-2026). Kierownik: dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk. Grant numer 2022/45/B/NZ9/00550. Wysokość finansowania 1 111 584. Wykonawca