Robert Klewicki

Robert Klewicki

prof. dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

Obszary badawcze:

  • Przetwórstwo owoców i warzyw
  • Odwadnianie osmotyczne
  • Prebiotyki
  • Produkty transglikozylacji

Udział w projektach badawczych:

  1. „Produkty przemian oligosacharydów przez bakterie z rodzaju Bifidobacterium”. Kierownik: mgr inż. Katarzyna Śliżewska (obecnie prof. dr hab. inż.). Grant nr 5P06G04018 (2000-2001). Wykonawca
  2. „Zastosowanie b-galaktozydazy do syntezy wybranych b-galaktozylopolioli i ocena aktywności biologicznej otrzymanych związków”; w ramach projektu koordynowanego przez prof. dr. hab. Edwarda Kołakowskiego PBZ/KBN/021/P06/99 „Zastosowanie enzymatycznej modyfikacji surowców i składników żywności w celu opracowania produktów nowej generacji i polepszenia funkcjonalnych właściwości żywności konwencjonalnej” (2001-2003). Kierownik zadania badawczego
  3. „Wytwarzanie b-fruktooligosacharydów przez enzymatyczną modyfikację sacharozy i inuliny wraz z oceną prebiotycznych właściwości nowych składników funkcjonalnych”; w ramach projektu koordynowanego przez prof. dr. hab. inż. Edwarda Kołakowskiego PBZ/KBN/021/P06/99 „Zastosowanie enzymatycznej modyfikacji surowców i składników żywności w celu opracowania produktów nowej generacji i polepszenia funkcjonalnych właściwości żywności konwencjonalnej” (2001-2003). Wykonawca
  4. Projekt finansowany z funduszy Unii Europejskiej “Increasing Fruit consumption through a trans disciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods” (ISAFRUIT) koordynaowany przez dr. Ole Callesen. Zadanie badawcze:  „Evaluation of quality of investigated products in relation to raw material, processing and shelf-life conditions” (2006 – 2010). Kierownik zadania badawczego
  5. Projekt finansowany z funduszy Unii Europejskiej „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” nr POIG.02.01.00-10-171/09 koordynowany przez dr inż. Dorotę Żyżelewicz (obecnie prof. dr hab. inż.). Zadanie badawcze „Wykorzystanie produktów odpadowych przetwarzania cebuli jako źródła biokomponentów do zastosowania w suplementach diety lub żywności prozdrowotnej” (2012-2015). Kierownik: dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk (obecnie: dr hab. inż). Wysokość finansowania: 5 394 354,00 PLN. p.o. kierownika zadania inwestycyjnego
  6. Projekt badawczy NCN „Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli”. Kierownik: dr hab. inż. Elżbieta Klewicka (obecnie prof. dr hab. inż.). Grant nr 2013/09/B/NZ9/01806 (2014-2017). Wysokość finansowania: 307 000,00 PLN. Główny wykonawca
  7. Współpraca z firmą INTRMAG w ramach realizacji projektu „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „Projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Umowa na wykonanie prac badawczych dotyczących otrzymania ekstraktów oraz określenia ich składu chemicznego z materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy (2016-2017). Kierownik pracy: dr inż. Monika Kosmala (obecnie dr hab. inż.). Wysokość finansowania: 97 560, 98 PLN. Wykonawca
  8. Projekt badawczy NCN "Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu
    składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo" (2023-2026). Kierownik: dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk. Grant numer 2022/45/B/NZ9/00550. Wysokość finansowania 1 111 584. Wykonawca

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne