Dorota Kręgiel
prof. dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
K51, Katedra Biotechnologii Środowiskowej – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-4006-6464
OBSZARY BADAWCZE
- Fizjologia i aktywność metaboliczna drożdży konwencjonalnych i niekonwencjonalnych;
- Pozyskiwanie cennych bioproduktów z drożdży poprodukcyjnych;
- Zagospodarowanie roślinnej biomasy odpadowej;
- Biologiczne czynniki kontroli i biostymulatory wzrostu;
- Mikrobiologia wód pitnych i napojów;
- Recykling wody zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju;
- Biofilmy i strategie antybiofilmowe.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- 2022-2023 Wykonawca w projekcie ARiMR 00077.DDD.6509.000167.2022.05 „Innowacyjna technologia i organizacja uprawy kukurydzy wsparta biologicznie” - projekt realizowany w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW.
- 2022-2023 Wykonawca w projekcie ARiMR 00026.DDD.6509.00054.2019.05 „Opracowanie technologii oczyszczania ozonem roślin przyprawowych” - projekt realizowany w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW.
- 2020-2022 Kierownik zadania, wykonawca w projekcie ARiMR w ramach konkursu Działania 16. Współpraca PROW DDD.6509.00016.2018.05 „Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania”.
- 2016-2019 Wykonawca w projekcie NCBiR BIOSTRATEG2/297310/13/ NCBR/2016. „Innowacyjna instalacja produkująca wodór i metan metodą mikrobiologiczną z odpadów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego wraz z zastosowaniem otrzymywanych gazów i zapewnieniem samowystarczalności energetycznej oczyszczalni ścieków w cukrowni”.
- 2016-2019 Wykonawca w projekcie NCBiR BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/ 2016. „Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”.
- 2016-2017 Kierownik naukowy w projekcie w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Działania 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw. Poddziałania 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP. POIR.02.03.02-10-0001/15. „Opracowanie innowacyjnej technologii pozyskania błonnika pokarmowego oraz aminokwasów z odpadu browarniczego firmy Sulimar oraz wykorzystanie otrzymanych składników do produkcji napoju funkcjonalnego o prozdrowotnych”.
- 2015 Kierownik – koordynator w projekcie Grant na Grant MNiSW 3450/GG HORYZONT 2020/2015/0. ECOSAPONIN „Region specific plants as sources of biological active saponins”.
- 2015 Wykonawca w projekcie EPTES SARL “Flavours of Fermentation”.
- 2013-2014 Ekspert w Panelu Ekspertów w ramach projektu INVENTORUM współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Innowacyjna Gospodarka. Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, działanie 2.3 Inwestycje związane z rozwojem infrastruktury informatycznej nauki, poddziałanie 2.3.2 Projekty w zakresie rozwoju zasobów informacyjnych nauki w postaci cyfrowej.
- 2013-2014 Staż przemysłowy w projekcie Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII – Regionalne kadry gospodarki, Działanie: 8.2 Transfer wiedzy, Poddziałanie: 8.2.1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw.
- 2012-2016 Kierownik naukowy projektu NCBiR PBS1/B8/3/2012. „Biomasa wysłodków cukrowniczych jako nowy surowiec do wytwarzania podłoży” Konsorcjum z Krajową Spółką Cukrową S.A.
- 2012 Kierownik – koordynator w projekcie Grant na Grant MNiSW 2657/GG 7 Marie Curie Actions IRSES „People” PRUE/2013/0. BIOECOFUELS „Innovative components of liquid fuels produced from region-specific waste plant materials”.
- 2009-2011 Wykonawca w projekcie NCBiR N R12 0062 06/2009 ,,Modyfikacja technologii produkcji bioetanolu z buraków cukrowych".
- 2009-2014 Management Committee member European Cooperation in Science and Technology COST Action FA0907 BIOFLAVOUR "Yeast Flavour Production – New Biocatalysts and Novel Molecular Mechanisms".
- 2008-2011 Wykonawca w projekcie KBN N205 129935 „Modyfikacja powierzchni materiałów nieorganicznych celem nadania im własności adhezyjnych lub antyadhezyjnych dla drobnoustrojów”.
- 2004-2007 Wykonawca w projekcie 6PR NMP3-CT-2003-504937 PERCERAMICS „Multifunctional percolated nanostructured ceramics fabricated from hydroxylapatite”.
- 2005-2008 Kierownik projektu KBN 2PO6T 081291102/P06/2005/29 „Wzrost i aktywność fermentacyjna drożdży immobilizowanych w wielokomorowych matrycach alginianowych”.
- 1986-1990 Wykonawca w projekcie Centralny Program Badań Podstawowych CPBP 04.11. „Doskonalenie procesów biotechnologicznych i ulepszanie cech produkcyjnych drobnoustrojów”.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Senator Politechniki Łódzkiej (kadencja 2024-2028)
- Członek Senackiej Komisji ds. Rozwoju Kadry, Nagród i Odznaczeń (2024-2028)
- Członek Rady Dyscypliny Inżynieria Chemiczna (2019-obecnie)
- Członek Rady do spraw Stopni Naukowych w dyscyplinach nauki chemiczne, inżynieria chemiczna, technologia żywności i żywienia (2019-2024)
- Członek Komitetu Organizacyjnego Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki; koordynator na Wydziale W5 (2017-2020).
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- 2013 - 2023 Członek ISEKI-Food Association
- 2019 - 2023 Zastępca Przedstawiciela Polski w ISEKI-Food Association
- 2019 - 2023 Członek Komisji Akredytacyjnej (European Quality Assurance Scheme, EQAS) przy ISEKI-Food Association
- 2017 - 2024 Członek Honorowy National Society of Processing and Energy in Agriculture (PTEP)
- 2013 - 2019 Konsultant zewnętrzny przy Krajowym Punkcie Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
- 2020 - 2024 Członek Editorial Board Fermentation ISSN: 2311-5637 (MDPI)
- 2019 - 2024 Członek Reviewer Board Antibiotics ISSN: 2079-6382 (MDPI)
- 2016 - 2024 Członek Reviewer Board Journal on Processing and Energy in Agriculture ISSN: 1821-4487 (PTEP)
- 2017 - 2024 Członek Rady Programowej Kierunek Spożywczy ISSN: 1734-7971 (BMP)
- 2011 - 2016 Członek Rady Programowej Agro Przemysł ISSN: 1734-7971 (BMP)
- 2006 - 2024 Członek Komitetu Redakcyjnego Yeast The Newsletter for Persons Interested in Yeasts - oficjalnego publikatora Międzynarodowej Unii Towarzystw Mikrobiologicznych (IUMS), Komisji ds. Drożdży ISSN 0513-5222.