Alina Kunicka-Styczyńska

Alina Kunicka-Styczyńska

prof. dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
K52, Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID

https://orcid.org/0000-0002-4611-9109

OBSZARY BADAWCZE

Aktywność biologiczna olejków eterycznych, substancje roślinne pochodzenia naturalnego i ich wykorzystanie do konserwacji żywności i kosmetyków, drożdże winiarskie, procesy fermentacyjne, biofilmy, mikrobiologiczna analiza żywności, instrumentalne metody analizy mikrobiologicznej.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2014-2020 ( umowa 00010.DDD.6509.00015.00016.2018.05 z dnia 02.12.2019). Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, 2019-2022, wykonawca

Strategiczny program badań naukowych i prac rozwojowych "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" BIOSTRATEG/Konkurs II”, Wniosek nr 296369, Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych, 2016-2018, wykonawca

Co-Funding of China-Poland Joint Research Project for the Years 2015-2016/17, 36-7, Innovative preservatives preparations with natural substances of plan origin, Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology - College of Biological Science and Technology Beijing Forestry University, 2015-2016, kierownik projektu

MNiSW 623/P-DUN/2016 w ramach programu Działalność Upowszechniająca Naukę (DUN) "Organizacja Międzynarodowej Konferencji Naukowej Biodeterioration and Protection of Cultural Heritage", 01.01-31.12.2016, koordynator projektu

Urząd Miasta Łodzi 65/03/2014. Realizacja zadania „Współpraca z wyższymi uczelniami” w zakresie wspierania rozwoju Łodzi jako ośrodka naukowego, 2014, kierownik projektu

Fundacja Auschwitz-Birkenau, 5/2012/GPŁ oraz 11/2013/GPŁ w ramach konkursu krajowego Globalny Plan Konserwacji, Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych, 2012-2016, wykonawca

Grant naukowy JM Rektora Politechniki Łódzkiej, RNB-061/13/2010. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa olejków eterycznych w preparatach do higieny intymnej, 2010-2011, główny wykonawca

NCBiR N R120062 06/2009. Modyfikacja technologii produkcji bioetanolu z buraków cukrowych, 2009-2012, wykonawca

6 Ramowy Program dla Badań Rozwoju Technologii (FP 6) (Collective Research Project founded by the EU under the 6th Framework Programme for Research and Technological Development) COLL-CT-2005-012461, Zapewnienie jakości i rozwój systemu wczesnego ostrzegania o zakażeniu mikrobiologicznym dla europejskiego przemysłu soków owocowych QUALI – JUICE (Quality assurance and develpoment for an early warning system for microbial spoilage for the European fruit juice industry), 2005-2008, wykonawca

MNiSW N405 055 31/3865, Właściwości konserwujące i leczniczo-kosmetyczne wybranych olejków eterycznych w kosmetykach, 2007-2009, wykonawca

MNiSW N312 043 32/2614, Markery aktywności probiotycznej drożdży, 2007-2009, wykonawca

KBN 3 T09B 062 28, Otrzymywanie i badanie aktywności biologicznej racematów i enancjomerów alifatycznych metamerycznych C11-ketonów, alkoholi i ich pochodnych, potencjalnych składników kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych, 2005-2007, główny wykonawca

KBN 2 P06T 108 26, Modyfikacja właściwości fizykochemicznych tkanki korzeni buraków cukrowych oraz inaktywacja wybranych mikroorganizmów i enzymów piorunowymi udarami napięciowymi, 2004-2006, wykonawca

KBN 3 P06T 061 22, Otrzymywanie i charakterystyka osmotolerancyjnych hybrydów drożdży piekarskich, 2002-2004, wykonawca

KBN 5 P06G 014 15, Metabolizm kwasu L-jabłkowego u drożdży winiarskich i jego technologiczne znaczenie, 1998-2000, kierownik projektu

PATENTY

Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M. Nowe zastosowanie undekan-2-onu. Patent nr PL 208604.

Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M. Nowe zastosowanie undekan-2-olu. Patent nr PL 210211.

Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A. Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae. Patent PL 217492.

Śmigielski K., Sikora M., Prusinowska R., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A. Sposób otrzymywania hydrolatów i ich zastosowanie. Patent PL 400193.

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

Członek Rady Dyscypliny Technologia żywności i żywienie, Politechnika Łódzka

Kierownik Pracowni mikrobiologicznej Specjalistycznego Laboratorium Analityki Cukrowniczej Politechniki Łódzkiej

Kierownik Studiów Doktoranckich przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 2016-2024

Zastępca Dyrektora Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej ds. Naukowych, 2014-2019

Członek Rady Kierunku Studiów: Menedżer żywności i żywienia, technologia kosmetyków, Technologia żywności i żywienie człowieka, 2023-2024

Koordynator programu Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Politechniki Łódzkiej dyscypliny Technologia żywności i żywienia, 2019-2022

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

Członek Kolegium redakcyjnego (Editorial Board Member) Foods (ISSN 2304-8158)

Członek Komitetu Naukowego I Seminarium Naukowego „Postępy w utrwalaniu żywności” pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, Łódź, 2018

Member of the Scientific Committee FaBE 2017, International Conference on Food and Biosystems Engineering, Rhodes Island, Greece, 2017

Programme Committee Member 2nd International Conference on Biomedical Engineering and Science, Dubai, UAE, 2016

Organizing Committee Member International Conference of Biodeterioration and Protection of Cultural Heritage, Lodz, Poland, 2016

Uczestnictwo w pracach kodeksowych i w pracach Grupy Roboczej Rady UE ds. Codex Alimentarius za pośrednictwem Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, od 2016

Członek Komitetu organizacyjnego Sympozjum 65-lecie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Projekt „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” perspektywą w pracach badawczo-rozwojowych, Łódź, 2015

International Scientific Committee Member 2nd FaBE 2015 – International Conference on Food and Biosystems Engineering, Mykonos Island, Greece, 2015

Organizing Committee Member XVI International Biodeterioration and Biodegradation Symposium, Lodz, Poland, 2014

Przewodniczący Łódzkiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, 2004-2007

Członek Komitetu Organizacyjnego uroczystej Sesji Naukowej poświęconej pamięci prof. Krystyny Kotełko, Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi, 2004

Członek Komitetu Organizacyjnego XXIII Zjazdu Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, Łódź, 1996

Członek Komitetu Mikrobiologii PAN, 1996-1999

Członek Zarządu Łódzkiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, 1996-1999

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne