Agnieszka Nowak
dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-8050-3702
OBSZARY BADAWCZE
- mikrobiologia żywności
- analiza ryzyka mikrobiologicznego w projektowaniu procesów produkcji żywności
- nowoczesne metody pakowania i utrwalania produktów spożywczych
- psucie żywności
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych” Projekt ARiMR w ramach działania M16 „Współpraca” nr umowy 00087.DDD.6509.00234.2022.12
- RPLD.01.02.02-10-0069/21 „Opracowanie nowej linii dań „ready to eat" o wysokiej jakości prozdrowotnej”, firma PAMAPOL, POIR, okres realizacji 2022-2023
- POIR.01.01.01-00-0078/20 Pamapol S. A. „Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych”, 2020-2021RPLD.01.02.02-10-0096/19 „Opracowanie przez Gastro-Food pierogów dietetycznych, o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego” 2020RPLD.01.02.02-10-0018/19: "Opracowanie przez PAMAPOL S.A. nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych”, 2019-2020
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Prodziekan ds. kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności 2024 -
- Dyrektor Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii 2019 -
- Członek Rady Kierunku Studiów dla kierunków: Menedżer Żywności i Żywienia, Technologia Kosmetyków, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 2019-2023
- Przewodnicząca Rady Kierunku Studiów dla kierunków: Menedżer Żywności i Żywienia, Technologia Kosmetyków, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 2023-2024
- Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia” w dziedzinie nauk rolniczych 2019-2024
- Członek Komisji Dobrych Praktyk Akademickich 2020-2024
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Koordynator ds. kontaktów PŁ z EFSA 2022 -
- Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN 2020 -2024
- Członek Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN 2020-2024
- Członek Sekcji Bezpieczeństwa Żywności Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN 2020 -2024