Main content blocks

Anna Otlewska

Anna Otlewska

dr inż.

Profile fetched from BiNoŻ
See original profile
Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I53, Institute of Fermentation Technology and Microbiology – Parent unit: Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID: orcid.org/0000-0002-3536-3560

OBSZARY BADAWCZE:

barwniki mikrobiologiczne, mikroorganizmy halofilne, metagenomika, bioróżnorodność środowisk naturalnych, metody molekularne w detekcji i identyfikacji drobnoustrojów, opracowanie parametrów procesów biotechnologicznych

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH:

  • Rozbudowa pracowni zaawansowanych technik omicznych; projekt MNiSW na przyznanie dotacji na inwestycje związane z działalnością naukową (2024)
  • Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych; projekt ARiMR 00087.DDD.6509.00234.2022.12 w ramach działania M16 „Współpraca” (2024)
  • Opracowanie nowej linii dań „ready to eat" o wysokiej jakości prozdrowotnej; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0069/21 (2022-2023)
  • Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych; projekt POIR.01.01.01-00-0078/20 (2021)
  • Sourdomics COST initiative SOURDOMICS – Sourdough biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bioprocesses; projekt COST Action CA18101 (2019-2023)  
  • Opracowanie pierogów dietetycznych, o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0096/19 (2020-2021)
  • Microbial biodiversity and biotechnological potential of saline soils with various pedoclimatic characteristics; projekt NAWA w ramach programu Canaletto na wymianę bilateralną naukowców pomiędzy Republiką Włoską i Polską PPN/BIL/2018/2/00038/U/00001 (2019-2021)  
  • Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych, projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0018/19 (2020)
  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy; projekt NCBR POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023)
  • Self-healing as preventive repair of concrete Structures; project COST Action CA15202 (2016 - 2020)
  • Biodeterioration of archaeological materials. Analysis with different techniques; project finansowany ze środków Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas (INIFTA), Departamento de Química, Facultad de Ciencias Exactas, Universidad Nacional de La Plata (2016 –2017)
  • A modern approach to biodeterioration assessment and the disinfection of historical book collections, projekt realizowany ze środków Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego Small Grant No. 11530002 (2016)
  • Badania w zakresie doboru preparatów chemicznych do zwalczania mikroorganizmów i glonów oraz zabezpieczenia powierzchni drewnianych i mineralnych przed ich rozwojem; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/11/B/2013 (2013-2016) 
  • Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/51/B/2012 (2012-2013)
  • Zastosowanie biomasy do wytwarzania polimerowych materiałów przyjaznych środowisku; projekt NCBR POIG 01.01.02-10-123/09 (2010-2014

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ:

  • Członek Rady Kierunku Studiów dla kierunków Biotechnologia, Biogospodarka zrównoważona, Ekotechnologie i bioprocesy, Industrial Biotechnology (2019-obecnie)
  • Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie Nauk Rolniczych (2019-obecnie)
  • Koordynator ds. egzaminów dyplomowych na kierunku Biotechnologia (II stopień), specjalność Mikrobiologia stosowana i technologie fermentacyjne (2010-obecnie)

 

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Projects
Scientific activity
Projects
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other