Justyna Rosicka-Kaczmarek

Justyna Rosicka-Kaczmarek

dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID:  orcid.org/0000-0002-2772-3378

ZAINTERESOWANIA NAUKOWE

  •   nano- i mikroformulacje otrzymywane na bazie naturalnych biodegradowalnych i biokompatybilnych biopolimerów o wielokierunkowej aktywności  biologicznej z wykorzystaniem technik enkapsulacji i ich aplikacja do projektowania ukierunkowanych systemów dostarczania do miejsca docelowego związków bioaktywnych i leków;
  • izolowanie innowacyjnych preparatów heteropolisacharydów o właściwościach bioaktywnych, również tych wykazujących właściwości śluzów z różnych źródeł, w tym z grzybów, badanie ich potencjału bioaktywnego oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, przeciwotyłościowych i przeciwcukrzycowych;
  • wykorzystywanie różnych metod enkapsulacji (techniki suszenia rozpyłowego, liposomalnej, koacerwacji, liofilizacji) do otrzymywania preparatów o wysokiej biodostępności w przewodzie pokarmowym i stymulujących prawidłowy rozwój mikrobioty;
  • opracowywanie składu i badanie właściwości bioaktywnych hydrożeli i skafoldów otrzymanych z udziałem naturalnych biopolimerów polisacharydowych do zastosowań spożywczych (jadalne osłonki), kosmetycznych i inżynierii biomedycznej;
  • wykorzystanie metod enkapsulacji do otrzymywania utrwalonych produktów pszczelich (miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, pierzga, pyłek pszczeli, homogenat trutowy) w postaci nano- i mikrokapsułek na bazie naturalnych bioprzyswajalnych biopolimerów, wykazujących  wielokierunkową aktywność biologiczną (gojenie ran, antynowotworową,  immunomodulacyjną, choroby dietozależne –nadciśnienie, cukrzyca, układu krążenia, neurodegeneracyjne, itp.);
  • wykorzystanie produktów ubocznych generowanych w procesach przetwórstwa surowców roślinnych do otrzymywania przy wykorzystaniu niekonwencjonalnych metod, tj.  ultradźwięków,  mikrofal, obróbki enzymatycznej, modyfikowanych preparatów błonnika pokarmowego rozpuszczalnego o podwyższonym potencjale bioaktywnym i ich aplikacja do funkcjonalizacji produktów spożywczych oraz w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych;
  • izolowanie białka roślinnego z produktów ubocznych, aplikacja do produktów spożywczych  oraz otrzymywanie peptydów o cechach istotnie bioaktywnych z możliwością ich wykorzystania jako innowacyjnych nośników w procesie mikrokapsulacji;
  • poszukiwanie nowych źródeł i metod izolowania glikobiotyków o właściwościach  antyoksydacyjnych i wykorzystanie ich potencjału bioaktywnego do otrzymywania żywności o istotnie poprawionych walorach prozdrowotnych;
  • skrobia różnego pochodzenia i jej modyfikacje w kierunku otrzymywania preparatów o właściwościach bioaktywnych oraz ich aplikacja do produktów spożywczych, w tym wyrobów bezglutenowych oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach prebiotycznych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych;
  • opracowanie innowacyjnych metod otrzymywania czosnku czarnego, tj. istotnie skróconych procesów (trwających średnio 5 dni), w stosunku do metody tradycyjnej (od 20 do 90 dni) oraz modyfikacja jego potencjału bioaktywnego i otrzymanie enkapsulatów ekstraktu czosnku czarnego;
  • właściwości biologiczne oraz biodostępność i przemiany w trakcie trawienia in vitro żywności i preparatów substancji bioaktywnych, analiza metabolitów wydzielanów przez drobnoustroje, tj. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA;
  • opracowywanie innowacyjnych rozwiązań zarówno produktowych, jak i procesowych, dotyczących składu recepturowego i technologii otrzymywania tradycyjnych, nowych i dietetycznych produktów spożywczych, w tym cukierniczych i ciastkarskich, dodatkowo o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych (akrylamid,  izomery trans kwasów tłuszczowych) , o zmniejszonej zawartości tłuszczu oraz wyrobów bezcukrowych lub o obniżonej zawartości cukru z wykorzystaniem jego niekonwencjonalnych zamienników;
  • keto- i onkodiety, z udziałem produktów, zawierających w składzie mikrokapsulaty związków bioaktywnych;
  • zmiany mikrostruktury i właściwości fizykochemicznych składników żywności – badania z wykorzystaniem techniki mikroskopii SEM i analizy termicznej DSC;
  • procesy fizykochemiczne i termiczne  w przetwórstwie żywności i otrzymywaniu suplementów diety oraz ich wpływ na  walory prozdrowotne i właściwości funkcjonalne gotowego produktu.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Projekt badawczo-rozwojowy  Biostar nr RPLD.01.02.02-10-0072/19-00 „Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta”. W ramach RPO Województwa Łódzkiego, 2020-2023. (wykonawca)
  •  Projekt badawczo-rozwojowy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 „Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek”  w ramach Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, program operacyjny Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 – WSPÓŁPRACA, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, z firmą Krysiak Polska Sp. z o.o., Bońki (Płońsk), 2020 –2022. (kierownik merytoryczny)
  • Projekt badawczo-rozwojowy nr RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 „Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu” w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa I: Badania, rozwój I komercjalizacja wiedzy, Działanie I.2 Inwestycje przedsiębiorstw w badania i innowacje, Poddziałanie I.2.2 Projekty B+R przedsiębiorstw. (wykonawca)
  • Projekt Preludium 13 nr 2017/25/N/NZ9/02564 „Wpływ budowy molekularnej produktów depolimeryzacji skrobi, otrzymywanych w warunkach kontrolowanego ogrzewania mikrofalowego, na ich oporność na trawienie enzymatyczne”, finansowany przez NCN, 2018-2021. (wykonawca)
  • Projekt w ramach programu “BIOSTRATEG 2“                                                         nr BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 „ Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”, wykonawca: Politechnika Łódzka (koordynator projektu Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), Instytut Ogrodnictwa, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, EKSPERT-SITR, Krajowa Spółka Cukrowa, 2016-2019. (wykonawca)
  • Projekt B+R nr POIR.01.01.01-00-1133/15 „Prace badawczo-rozwojowe nad innowacyjną metodą ciągłą produkcji tradycyjnych cukierków z wykorzystaniem linii produkcyjnej”, finansowany w ramach I Osi priorytetowej Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1 „Projekty B+R Przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badanie przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, we współpracy z firmą Majami Sp. z o.o., sp. kom.,  2015-2017. (kierownik zadania badawczego po stronie PŁ)
  • Projekt badawczo-rozwojowy INNOTECH/IN1/61/150409/NCBR/12 „Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym” w ramach ścieżki programowej In-Tech finansowanego ze środków NCBiR, realizowany we współpracy z Krajową Spółką Cukrową S.A.                              w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytucie Technologii i Analizy Żywności oraz Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2011 – 2015. (kierownik dwóch zadań badawczych po stronie PŁ)
  • Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09 „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2012 –2015. (wykonawca)
  • Projekt badawczy własny finansowany przez MNiSW nr N N312 464540, „Rola struktury molekularnej nieskrobiowych polisacharydów (arabinoksylanów) w kształtowaniu właściwości enzymatycznych hydrolizatów skrobi, w zależności od twardości i odmiany pszenicy”, 2011-2014. (kierownik)
  • Projekt badawczy własny finansowania przez MNiSW nr N N312 314 337, „Interakcje niewęglowodanowych składników (puroindoliny/lipidy) z powierzchnią ziaren skrobi pszennej i ich wpływ na właściwości fizykochemiczne enzymatycznych hydrolizatów”, 2009-2012. (kierownik)
  •  Projekt badawczy rozwojowy nr N R12 0068 06 „Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych”, 2009 - 2012. (wykonawca)
  •  Projekt partnerski nr UDA- POIG.01.01.01-00-011/08-00 „Żywność i żywienie w XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, priorytetu tematycznego 1: Badania i rozwój nowoczesnych technologii, działania 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy, poddziałania 1.1.1.: projekty badawcze z wykorzystaniem metody foresight. Miejsce realizacji projektu: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka; Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy SWSPiZ w Łodzi, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Zakłady Mleczarskie MLEKPOL w Grajewie, 2009-2011. (wykonawca)

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Senator PŁ, udział w pracach Komisji Senackiej Budżetu i Finansów oraz Komisji Senackiej Organizacyjnej i Statutowej
  • Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w Politechnice Łódzkiej
  • Opiekun praktyk na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, odział łódzki, funkcja skarbnika
  • Członek zespołu ds. projektów

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne