Justyna Rosicka-Kaczmarek
dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-2772-3378
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE
- nano- i mikroformulacje otrzymywane na bazie naturalnych biodegradowalnych i biokompatybilnych biopolimerów o wielokierunkowej aktywności biologicznej z wykorzystaniem technik enkapsulacji i ich aplikacja do projektowania ukierunkowanych systemów dostarczania do miejsca docelowego związków bioaktywnych i leków;
- izolowanie innowacyjnych preparatów heteropolisacharydów o właściwościach bioaktywnych, również tych wykazujących właściwości śluzów z różnych źródeł, w tym z grzybów, badanie ich potencjału bioaktywnego oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, przeciwotyłościowych i przeciwcukrzycowych;
- wykorzystywanie różnych metod enkapsulacji (techniki suszenia rozpyłowego, liposomalnej, koacerwacji, liofilizacji) do otrzymywania preparatów o wysokiej biodostępności w przewodzie pokarmowym i stymulujących prawidłowy rozwój mikrobioty;
- opracowywanie składu i badanie właściwości bioaktywnych hydrożeli i skafoldów otrzymanych z udziałem naturalnych biopolimerów polisacharydowych do zastosowań spożywczych (jadalne osłonki), kosmetycznych i inżynierii biomedycznej;
- wykorzystanie metod enkapsulacji do otrzymywania utrwalonych produktów pszczelich (miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, pierzga, pyłek pszczeli, homogenat trutowy) w postaci nano- i mikrokapsułek na bazie naturalnych bioprzyswajalnych biopolimerów, wykazujących wielokierunkową aktywność biologiczną (gojenie ran, antynowotworową, immunomodulacyjną, choroby dietozależne –nadciśnienie, cukrzyca, układu krążenia, neurodegeneracyjne, itp.);
- wykorzystanie produktów ubocznych generowanych w procesach przetwórstwa surowców roślinnych do otrzymywania przy wykorzystaniu niekonwencjonalnych metod, tj. ultradźwięków, mikrofal, obróbki enzymatycznej, modyfikowanych preparatów błonnika pokarmowego rozpuszczalnego o podwyższonym potencjale bioaktywnym i ich aplikacja do funkcjonalizacji produktów spożywczych oraz w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych;
- izolowanie białka roślinnego z produktów ubocznych, aplikacja do produktów spożywczych oraz otrzymywanie peptydów o cechach istotnie bioaktywnych z możliwością ich wykorzystania jako innowacyjnych nośników w procesie mikrokapsulacji;
- poszukiwanie nowych źródeł i metod izolowania glikobiotyków o właściwościach antyoksydacyjnych i wykorzystanie ich potencjału bioaktywnego do otrzymywania żywności o istotnie poprawionych walorach prozdrowotnych;
- skrobia różnego pochodzenia i jej modyfikacje w kierunku otrzymywania preparatów o właściwościach bioaktywnych oraz ich aplikacja do produktów spożywczych, w tym wyrobów bezglutenowych oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach prebiotycznych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych;
- opracowanie innowacyjnych metod otrzymywania czosnku czarnego, tj. istotnie skróconych procesów (trwających średnio 5 dni), w stosunku do metody tradycyjnej (od 20 do 90 dni) oraz modyfikacja jego potencjału bioaktywnego i otrzymanie enkapsulatów ekstraktu czosnku czarnego;
- właściwości biologiczne oraz biodostępność i przemiany w trakcie trawienia in vitro żywności i preparatów substancji bioaktywnych, analiza metabolitów wydzielanów przez drobnoustroje, tj. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA;
- opracowywanie innowacyjnych rozwiązań zarówno produktowych, jak i procesowych, dotyczących składu recepturowego i technologii otrzymywania tradycyjnych, nowych i dietetycznych produktów spożywczych, w tym cukierniczych i ciastkarskich, dodatkowo o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych (akrylamid, izomery trans kwasów tłuszczowych) , o zmniejszonej zawartości tłuszczu oraz wyrobów bezcukrowych lub o obniżonej zawartości cukru z wykorzystaniem jego niekonwencjonalnych zamienników;
- keto- i onkodiety, z udziałem produktów, zawierających w składzie mikrokapsulaty związków bioaktywnych;
- zmiany mikrostruktury i właściwości fizykochemicznych składników żywności – badania z wykorzystaniem techniki mikroskopii SEM i analizy termicznej DSC;
- procesy fizykochemiczne i termiczne w przetwórstwie żywności i otrzymywaniu suplementów diety oraz ich wpływ na walory prozdrowotne i właściwości funkcjonalne gotowego produktu.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Projekt badawczo-rozwojowy Biostar nr RPLD.01.02.02-10-0072/19-00 „Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta”. W ramach RPO Województwa Łódzkiego, 2020-2023. (wykonawca)
- Projekt badawczo-rozwojowy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 „Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek” w ramach Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, program operacyjny Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 – WSPÓŁPRACA, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, z firmą Krysiak Polska Sp. z o.o., Bońki (Płońsk), 2020 –2022. (kierownik merytoryczny)
- Projekt badawczo-rozwojowy nr RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 „Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu” w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa I: Badania, rozwój I komercjalizacja wiedzy, Działanie I.2 Inwestycje przedsiębiorstw w badania i innowacje, Poddziałanie I.2.2 Projekty B+R przedsiębiorstw. (wykonawca)
- Projekt Preludium 13 nr 2017/25/N/NZ9/02564 „Wpływ budowy molekularnej produktów depolimeryzacji skrobi, otrzymywanych w warunkach kontrolowanego ogrzewania mikrofalowego, na ich oporność na trawienie enzymatyczne”, finansowany przez NCN, 2018-2021. (wykonawca)
- Projekt w ramach programu “BIOSTRATEG 2“ nr BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 „ Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”, wykonawca: Politechnika Łódzka (koordynator projektu Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), Instytut Ogrodnictwa, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, EKSPERT-SITR, Krajowa Spółka Cukrowa, 2016-2019. (wykonawca)
- Projekt B+R nr POIR.01.01.01-00-1133/15 „Prace badawczo-rozwojowe nad innowacyjną metodą ciągłą produkcji tradycyjnych cukierków z wykorzystaniem linii produkcyjnej”, finansowany w ramach I Osi priorytetowej Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1 „Projekty B+R Przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badanie przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, we współpracy z firmą Majami Sp. z o.o., sp. kom., 2015-2017. (kierownik zadania badawczego po stronie PŁ)
- Projekt badawczo-rozwojowy INNOTECH/IN1/61/150409/NCBR/12 „Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym” w ramach ścieżki programowej In-Tech finansowanego ze środków NCBiR, realizowany we współpracy z Krajową Spółką Cukrową S.A. w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytucie Technologii i Analizy Żywności oraz Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2011 – 2015. (kierownik dwóch zadań badawczych po stronie PŁ)
- Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09 „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2012 –2015. (wykonawca)
- Projekt badawczy własny finansowany przez MNiSW nr N N312 464540, „Rola struktury molekularnej nieskrobiowych polisacharydów (arabinoksylanów) w kształtowaniu właściwości enzymatycznych hydrolizatów skrobi, w zależności od twardości i odmiany pszenicy”, 2011-2014. (kierownik)
- Projekt badawczy własny finansowania przez MNiSW nr N N312 314 337, „Interakcje niewęglowodanowych składników (puroindoliny/lipidy) z powierzchnią ziaren skrobi pszennej i ich wpływ na właściwości fizykochemiczne enzymatycznych hydrolizatów”, 2009-2012. (kierownik)
- Projekt badawczy rozwojowy nr N R12 0068 06 „Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych”, 2009 - 2012. (wykonawca)
- Projekt partnerski nr UDA- POIG.01.01.01-00-011/08-00 „Żywność i żywienie w XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, priorytetu tematycznego 1: Badania i rozwój nowoczesnych technologii, działania 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy, poddziałania 1.1.1.: projekty badawcze z wykorzystaniem metody foresight. Miejsce realizacji projektu: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka; Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy SWSPiZ w Łodzi, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Zakłady Mleczarskie MLEKPOL w Grajewie, 2009-2011. (wykonawca)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Senator PŁ, udział w pracach Komisji Senackiej Budżetu i Finansów oraz Komisji Senackiej Organizacyjnej i Statutowej
- Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w Politechnice Łódzkiej
- Opiekun praktyk na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, odział łódzki, funkcja skarbnika
- Członek zespołu ds. projektów