Katarzyna Śliżewska
prof. dr hab. inż.
O mnie
Dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Web of Science Core Collection: h-index – 23, liczba publikacji – 69, liczba cytowań – 3 681, Impact Factor – 188,445, liczba punktów MNiSW – 5 218 pkt, SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) – 27,3%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2020-2023 – 2,03).
Głównym tematem moich badań i zainteresowań badawczych są probiotyki pochodzenia ludzkiego i zwierzęcego, prebiotyki i synbiotyki. Najważniejsze osiągnięcia naukowe obejmują selekcję szczepów probiotycznych według wytycznych FAO/WHO oraz EFSA, charakterystykę substancji prebiotycznych
i preparatów prozdrowotnych oraz ocenę ich skuteczności w badaniach klinicznych (na ludziach, zwierzętach doświadczalnych i hodowlanych). Prowadzę również badania dotyczące detoksykacji substancji szkodliwych. Do moich najważniejszych osiągnięć aplikacyjnych należy wdrożenie do przemysłu preparatu probiotycznego dla ludzi LATOPIC oraz dla zwierząt LAVIPAN. Jestem współautorem 20 udzielonych patentów, opublikowałam i zdeponowała 11 sekwencji nukleotydowych.
Pełnię/łam rolę Członka: Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności (od 2015 r.), Rady Kierunków Studiów Menadżer żywności i żywienia, Technologii kosmetyków, Technologii żywności i żywienie człowieka (od 2019 r.),
Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w Dziedzinie Nauk Rolniczych
(od 2019 r.), Komisji przygotowującej dokumentację do utworzenia kierunku studiów Menedżer Żywności i Żywienia (2016-2017), Komisji Programowej kierunku Menedżer Żywności i Żywienia (2017-2019), Komisji Egzaminów Dyplomowych na kierunku Biotechnologia i Biotechnology (od 2003 r.), zespołu przygotowującego egzaminy kompetencyjne (od 2022), komisji oceniającej postępy naukowe doktorantów w ramach Projektu „Nowy program studiów doktoranckich na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ” (2017-2021).
Mój dorobek naukowy obejmuje 9 monografii, 22 rozdziały w monografiach, 103 publikacje, 220 referatów i doniesień konferencyjnych, a także wiele ekspertyz,
opinii i recenzji, wykonanych dla instytucji finansujących badania, uczelni wyższych i przedsiębiorstw.
Brałam udział w realizacji 16 projektów badawczych w drodze konkursów krajowych finansowanych przez: Komitet Badań Naukowych (KBN), Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR), Narodowe Centrum Nauki (NCN) oraz Fundację Danone.
W 4 projektach pełniła funkcję kierownika, w 2 koordynatora (kierownik zadań PŁ
w ramach konsorcjum naukowo-przemysłowego), w pozostałych 10 była wykonawcą. Uczestniczyłam także w przygotowaniu wniosku i pełniłam funkcję koordynatora w Projekcie Inwestycyjno-Budowlanym przyznanym przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego (w budynku A4, W5, pomieszczenia Probiotest). Współuczestniczyłam w opracowaniu opisu pt. „Innowacyjny preparat probiotyczny dla ludzi z atopowym zapaleniem skóry (AZS) i alergią pokarmową” w ramach III kryterium ewaluacji oraz w przygotowaniu Raportu samooceny kierunku Menedżer Żywności i Żywienia dla Polskiej Komisji Akredytacyjnej.
Jestem promotorem 5 zakończonych doktoratów, promotorem 93 prac dyplomowych magisterskich i inżynierskich oraz recenzentem 49. Pełniłam również rolę Recenzenta w 4 pracach doktorskich i 1 pracy habilitacyjnej.
Opracowałam 23 programy nauczania, w tym 10 autorskich programów. Jestem kierownikiem i realizatorem 36 różnych przedmiotów, w tym realizowanych
w języku angielskim. Jestem współautorem rozdziału w podręczniku akademickim (Mikrobiologia Techniczna. Z. Libudzisz, Z. Żakowska, K. Kowal (red.), PWN, Warszawa 2007) oraz autorem sześciu skryptów do zajęć dydaktycznych. Studenci bardzo wysoko oceniają moją pracę dydaktyczną w ankietach.
Odbyłam kilka staży polskich i zagranicznych zarówno naukowych, jak i przemysłowych. Wielokrotnie uczestniczyłam w pracach komitetów organizacyjnych i naukowych konferencji krajowych i międzynarodowych.
Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej i organizacyjnej byłam wielokrotnie wyróżniona (poniżej przesyłam wykaz).