Dorota Sosnowska
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I51, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1937-9749
Obszary badawcze
Tematyka badawcza realizowana jest głównie w obszarze technologii żywności i bioaktywnych fitozwiązków. Obejmuje zagadnienia związane z:
- badaniem składu ilościowego i jakościowego oraz właściwości przeciwutleniających surowców roślinnych, produktów spożywczych oraz produktów odpadowych przemysłu owocowego i warzywnego,
- charakterystyką w/w surowców i otrzymywaniem ekstraktów o aktywności antynowotworowej, kardioprotekcyjnej
- charakterystyką w/w surowców pod kątem ich aktywności przeciwotyłościowej.
Udział w realizacji projektów badawczych
- Podsędek A. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014r.
- Hrabec Z. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt Nr 4468/B/PO1/2011/40, Potencjał chemoprewencyjny związków polifenolowych wyizolowanych z nasion wiesiołka i owoców pigwowca, 2011-2014r.
- Żyżelewicz D. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt N N312 102038, Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, 2010-2013r.
- Watała C. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), 2009-2012r.
- Sownowska D. (kierownik) Projekt Nr N312 028 32/1893, Aktywność przeciwnowotworowa flawanoli z owoców pigwowca i dzikiej róży oraz nasion wiesiołka, 2007-2008r.
- Podsędek A. (kierownik), Sosnowska (wykonawca), Projekt Nr PBZ-KBN- 94/PO6/2003/03, Zmiany aktywności biologicznej składników prozdrowotnych warzyw kapustnych w czasie przetwarzania i składowania, 2004-2007 r. Projekt realizowany w ramach projektu zamawianego „Weryfikacja zasad technologii wytwarzania i wykorzystania żywności bogatej w naturalne antyoksydanty pod względem jej działania prozdrowotnego” koordynowanego przez prof. dr hab. W. Grajka.
- Wilska-Jeszka J. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca) Nr N312 028 32/1893, Aktywność antyoksydacyjna barwników antocyjanowych i katechin oraz produktów ich przemian, 1999‑2001r.
Patenty i zgłoszenia patentowe
- Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
- Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
- Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
- Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
Funkcje organizacyjne pełnione w PŁ
- Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia” w dziedzinie nauk rolniczych (na kadencję 2024r.-2028r.).
- Członek Rady Kierunków Studiów Menadżer żywności i żywienia, Technologia kosmetyków i Technologia żywności i żywienie człowieka (od 03.2019r.-30.09.2024r.).
- Członek Rady Kierunków Studiów Technologia żywności i żywienie człowieka (od 01.10.2024r.).
- Pełnienie funkcji opiekuna roku. Kierunek Biotechnologia, studia 2 stopnia 3- i 4-semestralne (od powstania kierunku do chwili obecnej)
- Członek komisji Oceny Jakości Kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności