Dorota Sosnowska

Dorota Sosnowska

dr inż.

Profile fetched from BiNoŻ
See original profile
Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I51, Institute of Molecular and Industrial Biotechnology – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1937-9749

 

Obszary badawcze

Tematyka badawcza realizowana jest głównie w obszarze technologii żywności i bioaktywnych fitozwiązków. Obejmuje zagadnienia związane z:

  • badaniem składu ilościowego i jakościowego oraz właściwości przeciwutleniających surowców roślinnych, produktów spożywczych oraz produktów odpadowych przemysłu owocowego i warzywnego,
  • charakterystyką w/w surowców i otrzymywaniem ekstraktów o aktywności antynowotworowej, kardioprotekcyjnej 
  • charakterystyką w/w surowców pod kątem  ich aktywności przeciwotyłościowej.

 

Udział w realizacji projektów badawczych

  • Podsędek A. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014r.
  • Hrabec Z. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt Nr 4468/B/PO1/2011/40, Potencjał chemoprewencyjny związków polifenolowych wyizolowanych z nasion wiesiołka i owoców pigwowca, 2011-2014r.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca),  Projekt N N312 102038, Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, 2010-2013r.
  • Watała C. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca),  UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), 2009-2012r.
  • Sownowska D. (kierownik) Projekt Nr N312 028 32/1893, Aktywność przeciwnowotworowa flawanoli z owoców pigwowca i dzikiej róży oraz nasion wiesiołka, 2007-2008r.
  • Podsędek A. (kierownik), Sosnowska (wykonawca), Projekt Nr PBZ-KBN- 94/PO6/2003/03, Zmiany aktywności biologicznej składników prozdrowotnych warzyw kapustnych w czasie przetwarzania i składowania, 2004-2007 r. Projekt realizowany w ramach projektu zamawianego „Weryfikacja zasad technologii wytwarzania i wykorzystania żywności bogatej w naturalne antyoksydanty pod względem jej działania prozdrowotnego” koordynowanego przez prof. dr hab. W. Grajka.
  • Wilska-Jeszka J. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca)  Nr N312 028 32/1893, Aktywność antyoksydacyjna barwników antocyjanowych i katechin oraz produktów ich przemian, 1999‑2001r.

 

Patenty i zgłoszenia patentowe

  • Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
  • Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.

 

Funkcje organizacyjne pełnione w PŁ

  • Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia” w dziedzinie nauk rolniczych (na kadencję 2024r.-2028r.).
  • Członek Rady Kierunków Studiów Menadżer żywności i żywienia, Technologia kosmetyków i Technologia żywności i żywienie człowieka (od 03.2019r.-30.09.2024r.).
  • Członek Rady Kierunków Studiów Technologia żywności i żywienie człowieka (od 01.10.2024r.).
  • Pełnienie funkcji opiekuna roku. Kierunek Biotechnologia, studia 2 stopnia 3-  i 4-semestralne (od powstania kierunku do chwili obecnej)
  • Członek komisji Oceny Jakości Kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other