Dorota Żyżelewicz
prof. dr hab. inż.
O mnie
ORCID ID: 0000-0003-0989-0671
Zainteresowania badawcze: technologia i analiza żywności, zwłaszcza żywności pochodzenia roślinnego, związki bioaktywne w żywności.
Moje badania dotyczą wpływu procesów przetwórczych na składniki żywności, związków prozdrowotnych i antyżywieniowych występujących w surowcach, półproduktach i wyrobach gotowych, ich izolacji, identyfikacji, charakterystyki technologiczno-żywieniowej, a także opracowywania metod eliminacji/ograniczania substancji antyodżywczych. Zajmuję się zagadnieniami związanymi z przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności, w tym stosowanymi metodami, przemianami składników, wartością odżywczą żywności oraz wpływem diety na zdrowie. Moje prace znajdują zastosowanie m.in. w projektowaniu żywności o cechach funkcjonalnych, żywności wygodnej czy specjalnego przeznaczenia (np. dla diabetyków, o obniżonej wartości energetycznej) oraz bioaktywnych preparatów z surowców roślinnych i produktów ubocznych przemysłu spożywczego.
Szczególne miejsce w mojej pracy badawczej zajmują ziarna kakaowe i produkty jego przerobu, zwłaszcza czekolady.
Wśród związków bioaktywnych w największym stopniu interesują mnie związki fenolowe, tokoferole, metyloksantyny, produkty reakcji Maillard'a, bioaktywne peptydy i białka, związki antyżywieniowe (np. akrylamid, akroleina, WWA, izomery trans kwasów tłuszczowych) oraz substancje lecznicze i nutraceutyki.
Moje zainteresowania kierują się także w stronę kapsułkowania składników żywności, właściwości otrzymanych w ten sposób preparatów (w tym antyoksydacyjnych) i wzbogaconych w nie produktów spożywczych oraz doradztwa, badań i ekspertyz w zakresie oceny jakości surowców, półproduktów żywnościowych.
Pełnione funkcje:
Naukowiec Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Lider grupy badawczej Zespołu Technologii Skrobi i Cukiernictwa na Wydziale.
Przewodnicząca Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w Politechnice Łódzkiej.
Członek Rady Kierunku Studiów Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Zastępca Dyrektora ds. Kształcenia w Instytucie Technologii i Analizy Żywności na Wydziale.
Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk (III kadencja) oraz Przewodnicząca Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej tego Komitetu.
Doradca Łódzkiej Rady Federacji Stowarzyszeń Naukowo – Technicznych NOT – Zespołu Usług Technicznych ds. innowacyjności.
Członek gremiów eksperckich oceniających badania i innowacje w kraju i za granicą.
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Więcej o mnie:
Realizatorka prac badawczych z zakresu technologii, analizy żywności i żywienia. Kierownik projektów finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki (NCN), Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR), Fundacji Nauki i Technologii Polskiej. Wykonawca projektów finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, NCN i NCBR. Współpracuje z podmiotami gospodarczymi.
Współautorka publikacji naukowych, popularnonaukowych, rozdziałów w książkach i monografiach, patentów i zgłoszeń patentowych oraz ekspertyz.
Członek Rady Naukowej kwartalnika „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”.
Recenzent w czasopismach, m.in. Food Chemistry, Food Research International, LWT – Food Science and Technology, European Food Research and Technology, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Journal of the American oil Chemists' Society, Open Agriculture, Antioxidants.
Wielokrotnie nagradzana przez JM Rektora Politechniki Łódzkiej. Odznaczona przez Prezydenta RP Brązowym i Srebrnym Medalem za Długoletnią Służbę, przez Ministra Edukacji Narodowej Medalem Komisji Edukacji Narodowej oraz przez Senat Politechniki Łódzkiej Odznaką Zasłużony dla Politechniki Łódzkiej.