Ilona Gałązka-Czarnecka
dr inż.
O mnie
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6039-2796
ResearcherID: https://www.researchgate.net/profile/Ilona-Galazka-Czarnecka
SCOPUS: https://www2.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57189698996
Pełnomocnik Rektora ds. studenckich praktyk
Zainteresowania naukowe:
Projektowanie żywności. Podwyższanie wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków roślinnych z zastosowaniem innowacyjnych metod obróbki wstępnej i warunków uprawy. Modelowanie właściwości surowców i produktów spożywczych z wykorzystaniem innowacyjnych procesów technologicznych, w tym PEF, liofilizacji, promieniowania mikrofalowego i in. Przemiany i poprawa stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności podczas utrwalania i przechowywania. Projektowanie prozdrowotnych produktów mięsnych, w tym na bazie owadów jadalnych. Entomofagia. Projektowanie lodów i deserów mrożonych z wykorzystaniem niekonwencjonalnych dodatków. Innowacyjne pakowanie żywności. Dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowanie trwałości żywności. Związek diety ze stanem zdrowia. Dieta podczas choroby nowotworowej i wybranych chorób przewlekłych.
Projekty
Wykonawca w projekcie „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych”. Projekt MEiN, Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) (2022-2023) Prowadzenie szkoleń dla kadry dydaktycznej (Projekt dydaktyczny)
Projekt pt. Wzmocnienie potencjału polskich jabłek, poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2024, wykonawca
Projekt Opracowanie nowej technologii wytwarzania czarnego czosnku o zaprogramowanych właściwościach funkcjonalnych, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2023-2024, wykonawca
Projekt B+R Wykonanie usługi badawczej obejmującej wykonanie badań dotyczących opracowania warunków pakowania i przechowywania dwóch produktów Zahir Kebab z wydłużeniem terminu przydatności do 10 dni, z zachowaniem właściwej jakości organoleptycznej i mikrobiologicznej. Termin realizacji luty-maj 2021, wykonawca.
Projekt B+R Badania naukowe i eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi badawczej obejmującej wykonanie badań i analiz w procesie opracowania pierogów dietetycznych o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego Gastro-Food, okres realizacji czerwiec-listopad 2020, wykonawca.
Projekt B+R Badania naukowe i prace eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi polegającej na wykonaniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych. Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca
Projekt B+R Usługa badawcza polegająca na przeprowadzeniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych, zgodnie z umową nr U/03/04/2020 stanowiąca wynik postępowania ZP/03/04/2020 Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca
Badania B+R Badania nad recepturą wzbogacania naturalnymi i/lub regionalnymi surowcami drobnych wyrobów piekarniczych z uwzględnieniem technologii odraczania wypieku (cool rising), Piekarnia - Cukiernia Bieńkowski Zenon, Zalew, 2018, wykonawca
Projekt współfinansowany przez UE UMO-2016/21/B/NZ9/00898 "Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego", miejsce realizacji: Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności, Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, okres realizacji 2017 rok, wykonawca.
Projekt współfinansowany przez UE pt. „MODERNIZACJA I ROZWÓJ INFRASTRUKTURY B+R W OBSZARZE ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ, TRADYCYJNEJ” POIG.02.01.00-10-171/09. Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015 r., kierownik zadania badawczego nr2.
Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pakowania próżniowego/napełniania opakowań: Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Waldiben” Józef Bęben Zalesiaki 14, 98-355 Działoszyn, 2016, wykonawca
Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pasteryzacji i pakowania próżniowego warzyw korzeniowych: „Victus” Mielczarek i Kowalska Sp. j. ul. Sadowska 10, 98- 355 Działoszyn, 2016, wykonawc
Projekt B+R Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu mięsnego wzbogaconego inuliną, Zakłady Mięsne WiR Szproch i Pietrusiewicz Sp. J., ul. Konecka 7a, 26-070 Łopuszno, 2013, kierownik
Projekt współfinansowany przez UE w ramach EFRR Nr UDA-POIG.01.01.01-00-011/08-00 "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego", Politechnika Łódzka, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, okres realizacji 2010-2011, wykonawca.
„Menadżer smaku”, międzywydziałowy program Politechniki Łódzkiej dla kadry kierowniczej branży spożywczej, finansowany z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach projektu międzynarodowego SLOW FOOD, wykonawca, 2011 r.
Projekt dydaktyczny „Warsztaty dla Nauczycieli”, projekt organizowanym przez Politechnikę Łódzką i Łódzki Uniwersytet Dziecięcy, okres realizacji: 2015-2016 r., wykonawca: prowadzenie wykładów i cyklicznych warsztatów dla nauczycieli z województwa łódzkiego