Ilona Gałązka-Czarnecka

Ilona Gałązka-Czarnecka

dr inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6039-2796

ResearcherID: https://www.researchgate.net/profile/Ilona-Galazka-Czarnecka

SCOPUS: https://www2.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57189698996

Pełnomocnik Rektora ds. studenckich praktyk 

Zainteresowania naukowe:

Projektowanie żywności. Podwyższanie wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków roślinnych z zastosowaniem innowacyjnych metod obróbki wstępnej i warunków uprawy. Modelowanie właściwości surowców i produktów spożywczych z wykorzystaniem innowacyjnych procesów technologicznych, w tym PEF, liofilizacji, promieniowania mikrofalowego i in. Przemiany i poprawa stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności podczas utrwalania i przechowywania. Projektowanie prozdrowotnych produktów mięsnych, w tym na bazie owadów jadalnych. Entomofagia. Projektowanie lodów i deserów mrożonych z wykorzystaniem niekonwencjonalnych dodatków. Innowacyjne pakowanie żywności. Dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowanie trwałości żywności. Związek diety ze stanem zdrowia. Dieta podczas choroby nowotworowej i wybranych chorób przewlekłych.

Projekty

Wykonawca w projekcie „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych”. Projekt MEiN, Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) (2022-2023) Prowadzenie szkoleń dla kadry dydaktycznej (Projekt dydaktyczny)

Projekt pt. Wzmocnienie potencjału polskich jabłek, poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2024, wykonawca

Projekt Opracowanie nowej technologii wytwarzania czarnego czosnku o zaprogramowanych właściwościach funkcjonalnych, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2023-2024, wykonawca

Projekt B+R Wykonanie usługi badawczej obejmującej wykonanie badań dotyczących opracowania warunków pakowania i przechowywania dwóch produktów Zahir Kebab z wydłużeniem terminu przydatności do 10 dni, z zachowaniem właściwej jakości organoleptycznej i mikrobiologicznej. Termin realizacji luty-maj 2021, wykonawca.

Projekt B+R  Badania naukowe i eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi badawczej obejmującej wykonanie badań i analiz w procesie opracowania pierogów dietetycznych o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego Gastro-Food, okres realizacji czerwiec-listopad 2020, wykonawca.

Projekt B+R Badania naukowe i prace eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi polegającej na wykonaniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych. Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca

Projekt B+R Usługa badawcza polegająca na przeprowadzeniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych, zgodnie z umową nr U/03/04/2020 stanowiąca wynik postępowania ZP/03/04/2020 Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca

Badania B+R Badania nad recepturą wzbogacania naturalnymi i/lub regionalnymi surowcami drobnych wyrobów piekarniczych z uwzględnieniem technologii odraczania wypieku (cool rising), Piekarnia - Cukiernia Bieńkowski Zenon, Zalew, 2018, wykonawca

Projekt współfinansowany przez UE UMO-2016/21/B/NZ9/00898 "Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego",  miejsce realizacji: Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności, Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, okres realizacji 2017 rok, wykonawca.

Projekt współfinansowany przez UE pt. „MODERNIZACJA I ROZWÓJ INFRASTRUKTURY B+R W OBSZARZE ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ, TRADYCYJNEJ” POIG.02.01.00-10-171/09. Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015 r., kierownik zadania badawczego nr2.

Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pakowania próżniowego/napełniania opakowań: Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Waldiben” Józef Bęben Zalesiaki 14, 98-355 Działoszyn, 2016, wykonawca

Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pasteryzacji i pakowania próżniowego warzyw korzeniowych: „Victus” Mielczarek i Kowalska Sp. j. ul. Sadowska 10, 98- 355 Działoszyn, 2016, wykonawc

Projekt B+R Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu mięsnego wzbogaconego inuliną, Zakłady Mięsne WiR Szproch i Pietrusiewicz Sp. J., ul. Konecka 7a, 26-070 Łopuszno, 2013, kierownik

Projekt współfinansowany przez UE w ramach EFRR Nr UDA-POIG.01.01.01-00-011/08-00 "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego", Politechnika Łódzka, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, okres realizacji 2010-2011, wykonawca.

„Menadżer smaku”, międzywydziałowy program Politechniki Łódzkiej dla kadry kierowniczej branży spożywczej, finansowany z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach projektu międzynarodowego SLOW FOOD, wykonawca, 2011 r.

Projekt dydaktyczny „Warsztaty dla Nauczycieli”, projekt organizowanym przez Politechnikę Łódzką i Łódzki Uniwersytet Dziecięcy, okres realizacji: 2015-2016 r., wykonawca: prowadzenie wykładów i cyklicznych warsztatów dla nauczycieli z województwa łódzkiego

 

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne