Joanna Oracz

Joanna Oracz

dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID orcid.org/0000-0003-2469-3369

OBSZARY BADAWCZE

  • Badanie wpływu procesów przetwórczych (suszenie, alkalizacja, prażenie) surowców roślinnych na ich właściwości organoleptyczne, zawartość związków bioaktywnych i aktywność biologiczną.
  • Poszukiwanie nowych rozwiązań w wyodrębnianiu, frakcjonowaniu i identyfikacji związków bioaktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.
  • Badanie interakcji składników żywności, ich aktywności biologicznej oraz biodostępności.
  • Enkapsulacja substancji bioaktywnych z zastosowaniem innowacyjnych substancji nośnikowych, w tym polisacharydów izolowanych z niekonwencjonalnych surowców przy użyciu suszenia rozpyłowego i liofilizacji.
  • Poszukiwanie możliwości zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego do produkcji opakowań biodegradowalnych, kosmetyków i preparatów biomedycznych.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Projekt badawczo-rozwojowy (POIR.01.01.01-00-0910/20) Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, okres realizacji 2021-2023, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, działanie 1.1/podziałanie 1.1.1.
  • Projekt badawczy (00019.DDD.6509.00067.2018.07) Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek (czarny czosnek), okres realizacji 2020-2022, finansowany przez ARiMR w ramach działania M16 „Współpraca” PROW 2014-2020. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
  • Projekt badawczy (UMO/2015/19/D/NZ3/01488) Rola mitochondrialnej izoformy O-GlcNAc transferazy w zależnej od glukozy regulacji aktywności glikolitycznej komórek prawidłowych i nowotworowych piersi, okres realizacji 2016-2021, finansowany przez NCN, konkurs SONATA. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
  • Projekt badawczy (RNN/WFS/2/2019) Otrzymywanie, struktura molekularna oraz właściwości biologiczne wysokocząsteczkowych produktów reakcji Maillarda z surowców roślinnych, okres realizacji 12.2019-12.2020, finansowany z Własnego Funduszu Stypendialnego Politechniki Łódzkiej, XII edycja konkursu. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
  • Projekt badawczy (UMO/2012/05/N/NZ9/01399), Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną, okres realizacji 2013-2014, finansowany przez NCN, konkurs PRELUDIUM. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
  • Projekt badawczy (UMO-2011/03/B/NZ9/00745) Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych, okres realizacji 2012-2015, finansowany przez NCN, konkurs OPUS. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
  • Projekt inwestycyjno-badawczy (POIG.02.01.00-10-171/09) Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, okres realizacji 2012-2015, współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej, realizowany w ramach POIG na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
  • Projekt badawczy (RNB/WFS/20/2012) Zmiany zawartości wybranych związków biologicznie aktywnych w procesie prażenia ziarna kakaowego rożnych odmian Theobroma cacao L., okres realizacji 17-12-2012 do 31-12-2013, finansowany z Własnego Funduszu Stypendialnego Politechniki Łódzkiej, V edycja konkursu. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
  • Projekt badawczy własny (NN312102038) Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, wykonawca, okres realizacji 2010-2013, finansowany przez MNiSW. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
  • Projekt badawczo-rozwojowy (NR12006806) Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych, okres realizacji 2009-2012, finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR). Charakter udziału w projekcie: wykonawca.

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Członek Rady Kierunku Studiów Technologia Kosmetyków i Menedżer Żywności i Żywienia
  • Członek Komisji ds. promocji i kontaktu ze szkołami
  • Kierownik studiów podyplomowych Nowoczesne Żywienie i Zarządzanie w Gastronomii
  • Opiekun praktyk na kierunku Menedżer Żywności i Żywienia
  • Koordynator ds. planowania zajęć w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Członek Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk na kadencję 2020-2023
  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2009)

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne