Joanna Oracz
dr hab. inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID orcid.org/0000-0003-2469-3369
OBSZARY BADAWCZE
- Badanie wpływu procesów przetwórczych (suszenie, alkalizacja, prażenie) surowców roślinnych na ich właściwości organoleptyczne, zawartość związków bioaktywnych i aktywność biologiczną.
- Poszukiwanie nowych rozwiązań w wyodrębnianiu, frakcjonowaniu i identyfikacji związków bioaktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.
- Badanie interakcji składników żywności, ich aktywności biologicznej oraz biodostępności.
- Enkapsulacja substancji bioaktywnych z zastosowaniem innowacyjnych substancji nośnikowych, w tym polisacharydów izolowanych z niekonwencjonalnych surowców przy użyciu suszenia rozpyłowego i liofilizacji.
- Poszukiwanie możliwości zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego do produkcji opakowań biodegradowalnych, kosmetyków i preparatów biomedycznych.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Projekt badawczo-rozwojowy (POIR.01.01.01-00-0910/20) Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, okres realizacji 2021-2023, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, działanie 1.1/podziałanie 1.1.1.
- Projekt badawczy (00019.DDD.6509.00067.2018.07) Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek (czarny czosnek), okres realizacji 2020-2022, finansowany przez ARiMR w ramach działania M16 „Współpraca” PROW 2014-2020. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
- Projekt badawczy (UMO/2015/19/D/NZ3/01488) Rola mitochondrialnej izoformy O-GlcNAc transferazy w zależnej od glukozy regulacji aktywności glikolitycznej komórek prawidłowych i nowotworowych piersi, okres realizacji 2016-2021, finansowany przez NCN, konkurs SONATA. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
- Projekt badawczy (RNN/WFS/2/2019) Otrzymywanie, struktura molekularna oraz właściwości biologiczne wysokocząsteczkowych produktów reakcji Maillarda z surowców roślinnych, okres realizacji 12.2019-12.2020, finansowany z Własnego Funduszu Stypendialnego Politechniki Łódzkiej, XII edycja konkursu. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
- Projekt badawczy (UMO/2012/05/N/NZ9/01399), Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną, okres realizacji 2013-2014, finansowany przez NCN, konkurs PRELUDIUM. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
- Projekt badawczy (UMO-2011/03/B/NZ9/00745) Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych, okres realizacji 2012-2015, finansowany przez NCN, konkurs OPUS. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
- Projekt inwestycyjno-badawczy (POIG.02.01.00-10-171/09) Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, okres realizacji 2012-2015, współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej, realizowany w ramach POIG na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
- Projekt badawczy (RNB/WFS/20/2012) Zmiany zawartości wybranych związków biologicznie aktywnych w procesie prażenia ziarna kakaowego rożnych odmian Theobroma cacao L., okres realizacji 17-12-2012 do 31-12-2013, finansowany z Własnego Funduszu Stypendialnego Politechniki Łódzkiej, V edycja konkursu. Charakter udziału w projekcie: kierownik.
- Projekt badawczy własny (NN312102038) Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, wykonawca, okres realizacji 2010-2013, finansowany przez MNiSW. Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
- Projekt badawczo-rozwojowy (NR12006806) Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych, okres realizacji 2009-2012, finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR). Charakter udziału w projekcie: wykonawca.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Członek Rady Kierunku Studiów Technologia Kosmetyków i Menedżer Żywności i Żywienia
- Członek Komisji ds. promocji i kontaktu ze szkołami
- Kierownik studiów podyplomowych Nowoczesne Żywienie i Zarządzanie w Gastronomii
- Opiekun praktyk na kierunku Menedżer Żywności i Żywienia
- Koordynator ds. planowania zajęć w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk na kadencję 2020-2023
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2009)