Katarzyna Pielech-Przybylska
dr hab. inż.
O mnie
OBSZARY BADAWCZE
Technologie produkcji destylatu rolniczego oraz napojów spirytusowych: metody uwalniania skrobi w technologii gorzelniczej; enzymy pomocnicze w procesie zacierania surowców skrobiowych; lotne związki w produktach fermentowanych, napojach alkoholowych, napojach bezalkoholowych i napojach spirytusowych. Wykorzystanie chromatografii gazowej w kontroli procesów fermentacji oraz jakości napojów alkoholowych, ze szczególnym uwzględnieniem destylatów rolniczych i napojów spirytusowych, jak również w analizie próbek środowiskowych.
Powyższa tematyka jest realizowana we współpracy m.in. z zakładami spirytusowymi i gorzelniami rolniczymi w ramach prac dyplomowych oraz prac naukowo-badawczych.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW
- EduMaker w projekcie "Kształcenie na potrzeby gospodarki w Politechnice Łódzkiej" w ramach II konkursu FERS (od 10.2024 r.)
- Wykonawca w projekcie AGROTECH „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni”, 2021-2023.
- Wykonawca w projekcie NCBR, POIR.01.01.01-00-0910/20 „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy”, 2021-2023.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Opiekun praktyk studenckich na kierunku Biotechnologia, studia I stopnia, specjalności: Mikrobiologia techniczna, Żywność i napoje fermentowane
- Opiekun praktyk studenckich na kierunku Biotechnologia, studia II stopnia, specjalność: Mikrobiologia stosowana i technologie fermentacyjne
- Członek Rady Kierunku Studiów Menedżer żywności i żywienia, Technologia kosmetyków
- Członek komisji egzaminacyjnych ds. egzaminów dyplomowych na kierunkach: Biotechnologia oraz Menedżer Żywności i Żywienia.
- Członek komisji egzaminacyjnej ds. egzaminów kompetencyjnych na kierunku Biotechnologia, I st.