Maria Balcerek

Maria Balcerek

dr hab. inż.

Profile fetched from BiNoŻ
See original profile
Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I53, Institute of Fermentation Technology and Microbiology – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

Moja działalność naukowa mieści się w obszarze/dziedzinie nauk rolniczych/dyscyplina Technologia żywności i żywienia. Prowadzone przeze mnie badania są związane z gorzelnictwem i dotyczą energooszczędnych technologii produkcji spirytusu na cele spożywcze i przemysłowe, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań opartych na osiągnięciach biotechnologii  w zakresie enzymów zdolnych do hydrolizy skrobi natywnej. Istotnym elementem mojej działalności naukowo-badawczej są także zagadnienia dotyczące technologii produkcji okowit owocowych i zbożowych, w tym przyspieszonych metod ich maturacji oraz poprawy stabilności fizyko-chemicznej. Zajmuję się także tematyką zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego (produkcja bioetanolu II generacji).

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other