Maria Balcerek

Maria Balcerek

dr hab. inż.

Użytkownik zdalny - profil pobrano z BiNoŻ
Zobacz oryginalny profil
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

Moja działalność naukowa mieści się w obszarze/dziedzinie nauk rolniczych/dyscyplina Technologia żywności i żywienia. Prowadzone przeze mnie badania są związane z gorzelnictwem i dotyczą energooszczędnych technologii produkcji spirytusu na cele spożywcze i przemysłowe, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań opartych na osiągnięciach biotechnologii  w zakresie enzymów zdolnych do hydrolizy skrobi natywnej. Istotnym elementem mojej działalności naukowo-badawczej są także zagadnienia dotyczące technologii produkcji okowit owocowych i zbożowych, w tym przyspieszonych metod ich maturacji oraz poprawy stabilności fizyko-chemicznej. Zajmuję się także tematyką zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego (produkcja bioetanolu II generacji).

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne