Elżbieta Karlińska
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
https://orcid.org/0000-0002-7091-1278
OBSZARY BADAWCZE
- Oznaczanie odżywczych i nieodżywczych składników żywności
- Analiza związków polifenolowych (elagotanin, proantocyjanidyn, flawonoli, flawonów, antocyjanów, kwasów fenolowych) metodami chromatograficznymi i spektrofotometrycznymi
- Ekstrakcja, oczyszczanie oraz izolowanie związków polifenolowych z owoców jagodowych i ziół z rodziny Rosaceae
- Odzyskiwanie związków polifenolowych, zwłaszcza elagotanin, z ubocznych produktów przetwórstwa owoców jagodowych
- Badanie aktywności przeciwutleniającej surowców roślinnych i preparatów polifenolowych z nich otrzymanych
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Projekt NCN Miniatura 4 nr 2020/04/X/NZ9/00453 "Stabilność chemiczna polifenoli nadziemnych części rzepiku wonnego Agrimonia procera Wallr. w warunkach gorącej ekstrakcji wodnej".
- Projekt MNiSzW nr N N312360139 „Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego”.
- Projekt MNiSzW nr IP2010 051870 „Charakterystyka składu i właściwości preparatów błonnikowych o zmiennym udziale i składzie sacharydów ścian komórkowych i polifenoli”.
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ:
- Członek Rady Dyscypliny naukowej Technologia Żywności i Żywienia
- Członek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej
- Opiekun studentów kierunku Menedżer żywności i żywienia
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności