Sylwia Ścieszka
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-9678-8407
OBSZARY BADAWCZE
- Fermentowane napoje funkcjonalne
- Bakterie kwasu mlekowego
- Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
- Mikrobiota jelitowa
- Algi
- Wpływ ekstraktów roślinnych na mikroorganizmy zanieczyszczające żywność
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badanych w modelu in-vivo”; Narodowe Centrum Nauki, OPUS, nr projektu UMO-2022/45/B/NZ9/00550; Wykonawca-badacz
- "Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy”; Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, nr projektu POIR.01.01.01-00-0910/20-00; Specjalista ds. badań technologicznych i laboratoryjnych
- „Nowy program studiów doktoranckich na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. POWR. 03.02.00-00-I023/16; realizacja pracy doktorskiej
- Kierownik grantu wydziałowego Młodzi Liderzy Nauki na badania nad tematem: Wpływ alg Chlorella vulgaris na wzrost i aktywność kwaszącą bakterii Lactobacillus brevis, a także ich przeżywalność w niekorzystnych warunkach środowiskowych
- „Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli”; Narodowe Centrum Nauki; nr projektu 2013/09/B/NZ9/01806; realizacja zadania badawczego „Wpływ elagotanin z maliny właściwej na wzrost i aktywność biologiczną bakterii z rodzaju Lactobacillus”.
- "Zastosowanie biomasy do wykorzystania polimerowych materiałów przyjaznych środowisku „BIOMASA” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego; POIG 01.01.02.-10-123/09; realizacja zadania badawczego „Wytwarzanie kwasu L-mlekowego do syntezy L,L-dilaktydu- pakiet zadaniowy 3.3”
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Członek Wydziałowej Komisji ds. promocji i kontaktu ze szkołami
- Opieka studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 22/23 na kierunku Biotechnologia I stopnia
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Sekcja PTTŻ „Probiotyki i prebiotyki w żywności”
- Topic editor "New Concepts in Functional Food Product Development"