Główne bloki treści
Sylwia Ścieszka
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-9678-8407
OBSZARY BADAWCZE
- Fermentowane napoje funkcjonalne
- Bakterie kwasu mlekowego
- Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
- Mikrobiota jelitowa
- Algi
- Wpływ ekstraktów roślinnych na mikroorganizmy zanieczyszczające żywność
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badanych w modelu in-vivo”; Narodowe Centrum Nauki, OPUS, nr projektu UMO-2022/45/B/NZ9/00550; Wykonawca-badacz
- "Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy”; Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, nr projektu POIR.01.01.01-00-0910/20-00; Specjalista ds. badań technologicznych i laboratoryjnych
- „Nowy program studiów doktoranckich na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. POWR. 03.02.00-00-I023/16; realizacja pracy doktorskiej
- Kierownik grantu wydziałowego Młodzi Liderzy Nauki na badania nad tematem: Wpływ alg Chlorella vulgaris na wzrost i aktywność kwaszącą bakterii Lactobacillus brevis, a także ich przeżywalność w niekorzystnych warunkach środowiskowych
- „Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli”; Narodowe Centrum Nauki; nr projektu 2013/09/B/NZ9/01806; realizacja zadania badawczego „Wpływ elagotanin z maliny właściwej na wzrost i aktywność biologiczną bakterii z rodzaju Lactobacillus”.
- "Zastosowanie biomasy do wykorzystania polimerowych materiałów przyjaznych środowisku „BIOMASA” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego; POIG 01.01.02.-10-123/09; realizacja zadania badawczego „Wytwarzanie kwasu L-mlekowego do syntezy L,L-dilaktydu- pakiet zadaniowy 3.3”
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Członek Wydziałowej Komisji ds. promocji i kontaktu ze szkołami
- Opieka studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 22/23 na kierunku Biotechnologia I stopnia
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Sekcja PTTŻ „Probiotyki i prebiotyki w żywności”
- Topic editor "New Concepts in Functional Food Product Development"
Działalność naukowa
Działalność naukowa
Publikacje
Działalność naukowa
Patenty
Działalność naukowa
Projekty
Działalność naukowa
Inne
Działalność dydaktyczna
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Konsultacje